Werkzaamheden bovenleiding, spoor. Foto: Phil Adams, Network Rail

ProRail splitst erkenningsregeling ingenieursbureaus

Om er voor te zorgen dat meer ingenieursbureaus zich kunnen inschrijven voor projecten aan de energievoorziening, bovenleiding en draagconstructies van ProRail, wil de spoorbeheerder de erkenningsregeling voor deze categorie opsplitsen in twee losse onderdelen. 

Door de splitsing kent de erkenningsregeling Branche Ingenieursbureaus straks twee categorieën. Te weten die voor Energievoorziening en die van de Bovenleiding en draagconstructies. “De categorie Energievoorziening vraagt een kwaliteit die gericht is op elektrotechnische engineeringswerkzaamheden, terwijl de categorie Bovenleiding gericht is op werktuigbouwkundige-/ civieltechnische engineeringswerkzaamheden. De huidige samenvoeging van deze twee categorieën vraagt van marktpartijen dat zij over beide kwaliteiten dienen te beschikken, terwijl dit niet noodzakelijk is om een van deze deelwerkzaamheden te verrichten”, schrijft ProRail in een toelichting.

Beter aansluiten

Volgens de spoorbeheerder wordt de toetreding voor partijen nu onnodig belemmerd. Daarnaast zorgt het splitsen van de categorieën voor een betere aansluiting op de praktijk bij spooraannemers. Daar zijn de energievoorziening en de bovenleiding en draagconstructies altijd al twee aparte categorieën geweest.

Met deze wijziging kan een partij vanaf nu een (engineerings)erkenning in een van de beide categorieën aanvragen. Naast bovengenoemde wijziging onderzoekt ProRail of ook de nieuwe categorie Energievoorziening verder gesplitst gaat worden in een Tractievoeding (TEV) 1500V en Railinfravoedingen (RIV). Via de TEV worden, zoals de naam al suggereert de locomotieven van elektriciteit voorzien. Via de RIV zijn verbruikers als de treinbeveiligingsinstallaties en wisselverwarmingsinstallatie aangesloten.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.