Screenshot video ProRail geluidsschermen

Spoortrillingen en geluid: Dorst krijgt langere geluidschermen

Screenshot ProRail

Om de geluidsoverlast van passerende treinen terug te dringen, wordt een bestaand geluidsscherm in het Brabantse Dorst doorgetrokken. De kosten van de aanleg vallen met een investering van 165.000 euro wel ruim drie keer hoger uit dan de oorspronkelijke raming.

De gevelbelasting langs de Brabantroute in Dorst bedraagt nu bij elf huizen ongeveer 62 db. Nu het uitvoeren van de geplande maatregelen wordt dat 55 db, meldt dagblad BN/De Stem. Een toegangspoort in de bestaande geluidswal is volgens de bewoners van een naast het spoor gelegen nieuwbouwwijk de veroorzaker van de overlast. Hierdoor is nu discussie ontstaan of het dichtmaken van deze poort niet volstaat. De kosten zouden hierdoor aanzienlijk lager kunnen uitvallen.

Zware schermen

De reden dat het plaatsen van geluidschermen 165.000 euro in plaats van 45.000 euro gaat kosten is dat er meer grondwerk nodig is voor de fundering en het verplaatsen van kabels. In Hilversum en in de gemeente Rotterdam werd met succes geëxperimenteerd met het plaatsen van lage geluidsschermen waarvoor een minder zware fundering nodig is.

Theo Benjert van de Gemeente Rotterdam geeft aanstaande woensdag een presentatie over zijn ervaringen met lage geluidsschermen op het SpoorPro Seminar over Trillingen en Geluid. Kijk voor meer informatie en inschrijven op de evenementenwebsite

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.