Spoorwegovergang Winsum

ProRail sluit zeven overwegen in Groningen

Spoorbeheerder ProRail gaat deze week in totaal vijftien overwegen op het traject Groningen – Roodeschool aanpakken. Zeven overwegen zijn na deze week opgeheven, drie zijn bewaakt, drie zijn aangepast en twee andere zijn veiliger gemaakt voor voetgangers en fietsers.

“De goede samenwerking met de gemeente was daarbij heel belangrijk”, zegt Anne Zwiers, directeur Overwegen bij ProRail. “We hebben met alle betrokkenen om de tafel gezeten om voor iedereen, binnen de mogelijkheden, een veilige alternatieve oplossing te kunnen vinden. We willen dit goede voorbeeld gebruiken voor andere gemeenten. Zodat we zo snel mogelijk alle andere onbewaakte overgangen in het land aan kunnen pakken.”

Ongelukken op onbeveiligde overwegen zorgen jaarlijks gemiddeld voor twee doden. De afgelopen jaren ging het geregeld mis in de provincie Groningen: In augustus verongelukte een 92-jarige man op een onbewaakte overweg in Hoogezand. Vorig jaar kwam een automobilist om het leven op een NABO in Scheemda, en in 2014 viel er twee keer een dodelijk slachtoffer op een onbewaakte overweg in Winsum. De laatste keer dat het misging in Winsum raakten achttien passagiers gewond toen een melkauto op een trein van Arriva botste.

Project NABO

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte 64 miljoen euro vrij om Niet Actief Bewaakte Overwegen (NABO’s) op te heffen of beter te beveiligen. “We kijken samen met regionale en provinciale overheden of er aanvullende financiële middelen nodig zijn om alle onbewaakte overwegen aan te pakken”.

Het grootste deel van de 2.350 oversteekplaatsen (waarvan ruim 1.900 openbaar toegankelijk) op het Nederlandse spoor is beveiligd met spoorbomen, lichten en bellen. Er zijn in Nederland nog zo’n 140 onbewaakte openbare overwegen. Het overgrote deel bevindt zich in Noordoost-Nederland. De afgelopen jaren zijn 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeuren met de resterende NABO’s.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “ProRail sluit zeven overwegen in Groningen”

Wiebe Goossen|24.10.19|18:10

Beveiliging of niet: zolang sommige automobilisten zich superieur voelen en denken ‘het wel te zullen halen’ is het vechten tegen de bierkaai en intussen lopen reiziger én machinist behoorlijk gevaar!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.