Een spoorwegovergang, foto: ProRail

Gevaarlijke spoorwegovergang Den Dolder aangepakt

ProRail maakt een einde aan de gevaarlijke verkeerssituatie op de beveiligde spoorwegovergang in Den Dolder. De gemeente Zeist is hier eerder deze week akkoord mee gegaan.

ProRail meldt al sinds 2002 in gesprek te zijn met de gemeente Zeist over de gevaarlijke verkeerssituatie. Dit leidde er in 2017 toe dat er een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor werd aangelegd. Dankzij de onderdoorgang hoeven scholieren niet langer over de gevaarlijke overweg op de Dolderseweg om op school te komen.

De volgende stap die nu wordt gemaakt is de aanleg van een omleidingsweg aan te leggen voor autoverkeer. Daarnaast wordt de overweg aangepast, zodat deze alleen nog maar toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Dit wordt gedaan om de situatie ter plaatste overzichtelijker te maken.

Gevaarlijke spoorwegovergang

De overweg in Den Dolder staat te boek als een van de gevaarlijkste beveiligde overwegen in Nederland. Hier zijn in het verleden verschillende verkeersslachtoffers gevallen. Vanwege de twee extra treinen per uur op het traject Utrecht-Amersfoort-Zwolle in de nieuwe dienstregeling zal het risico op verkeersslachtoffers zonder maatregelen volgens ProRail gaan toenemen. De nieuwe dienstregeling gaat in december in. ProRail hoopt met de aanpassingen de kans op nieuwe verkeersslachtoffers flink te verkleinen.

Het is nog niet onbekend wanneer de autoweg wordt omgeleid en de overweg wordt aangepast. ProRail pleit ervoor om dit zo snel mogelijk te doen en wil hierover in gesprek gaan met de gemeente, bewoners en ondernemers.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.