station Bunde, bron: ProRail

Station Bunde krijgt gerecyclede perrontegels

In het Limburgse Bunde gaat aannemer Vest Infra komend weekend (28 en 29 september) de perrontegels en keerwanden vervangen van een van de perrons. Bijzonder is dat hiervoor de oude tegels van station Anna Paulowna worden gebruikt. De oude tegels zijn wel eerst vermalen en met de toevoeging van nieuw cement opnieuw geproduceerd.

Het idee voor de hergebruikte tegels komt van Studio Wae, een start-up uit Utrecht die een methode ontwikkelde om tegels te produceren die voor 76 procent bestaan uit gerecycled materiaal. De oude tegels worden voor 100 procent opnieuw gebruikt. Door ze op een slimme manier te vermalen kunnen de grondstoffen zoals het zand, grind en cement hergebruikt worden. Om voldoende sterkte te bereiken is er wel nieuw cement aan toegevoegd.

Keerwanden

Naast de tegels heeft ProRail ook opdracht gegeven om de keerwanden van het perron te vervangen. Deze zijn geproduceerd door Strukton in samenwerking met GBN en bestaan ook uit gerecycled beton. De wanden zijn zo ontworpen dat ze na plaatsing in hoogte verstelbaar zijn. Aanpassing is regelmatig nodig, bijvoorbeeld om een gelijkvloerse instap mogelijk te maken bij nieuw treinmaterieel. Bij de huidige keerwanden moet het hele perron worden afgegraven om de keerwand opnieuw te stellen.

Betonakkoord

Het hergebruik van betonnen onderdelen maakt deel uit van het Betonakkoord waar ProRail in 2018 zijn handtekening onder zette. Hierin staat dat de spoorbeheerder zich inspant om de CO2 uitstoot van beton in 2030 met 49 procent terug te brengen.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.