Friese perrons verlengd

ProRail investeert 40 miljoen euro in perronvernieuwing en onderhoud

ProRail start volgend jaar met een landelijk project voor grootschalig onderhoud en vervanging van perrons op verschillende treinstations. Zo moeten er onder meer keerwanden, jukken en bestrating worden vervangen. Dit om alle perrons te laten voldoen aan de P76 Norm, wat onder meer wil zeggen dat ze 76 centimeter hoog moeten zijn. 

De spoorbeheerder is op zoek naar civiele aannemers die de materialen en diensten kunnen leveren om de perrons aan te pakken. De werkzaamheden maken deel uit van het vorig jaar gestarte programma ‘Toegankelijkheid aanpassen perronhoogte (P76)’. Het doel hiervan is om alle perrons op dezelfde hoogte en afstand tot het spoor te brengen. Dit is nodig om te voldoen aan de Europese regelgeving en Nederlandse afspraken voor de toegankelijkheid van het spoor.

Veel van de perrons in Nederlandse treinstations voldoen al aan de P76 Norm en hebben een hoogte van 760 millimeter gemeten vanaf de bovenkant van de spoorstaaf. De afstand van de rand van het perron tot het hart van het spoor moet 1.700 millimeter zijn. De perrons die ProRail nog wil laten aanpassen, variëren in hoogte tussen 500 en 1000 millimeter. Opvallend is dat er voor de reizigersperrons op de Noordelijke Nevenlijnen op verzoek van concessieverleners een uitzondering wordt gemaakt. Daar mogen de perrons 800 millimeter hoog zijn.

Vier aannemers

ProRail wil een Raamovereenkomst sluiten voor een periode van vijf jaar met vier verschillende opdrachtnemers. Naast het op hoogte brengen van de perrons bestaan de werkzaamheden uit het rechtzetten en vervangen van keerwanden voor een heel perron, het vervangen van de bestrating van perrons en bij het totaal vervangen van de perrons het vervangen van de perron outillage en het aanbrengen van verlichting en omroepsystemen.

De totale omvang van de werkzaamheden bestaat uit circa 45 functie herstelprojecten met een geraamde waarde van 35 miljoen euro en circa twintig P76 projecten met een geraamde waarde van 4,5 miljoen euro. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich tot en met 21 oktober 2019 inschrijven.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.