De overweg Rijksstraatweg bij Hurdegaryp is uit het spoor gehaald, foto: ProRail

Twee spoorwegovergangen opgeheven in Friesland

Bij de Friese plaatsen Hurdegaryp en Feânwalden zijn afgelopen weekend twee spoorwegovergangen opgeheven en vervangen door onderdoorgangen. Het gaat om overwegen bij de Goddeloaze Singel bij Feânwalden en de Rijksstraatweg bij Hurdegaryp. Dat meldt spoorbeheerder ProRail.

Bij de Goddeloaze Singel loopt een fietspad via een tunnel onder het spoor door. De tunnel is al enige tijd in gebruik maar nu is de vlakbij gelegen overweg helemaal uit het spoor verwijderd.

Bij Hurdegaryp is een grotere verkeerstunnel gebouwd in de Rijksstraatweg, waar ook gemotoriseerd verkeer doorheen kan rijden. De overweg Rijksstraatweg is daar ook uit het spoor gehaald. Begin oktober legt aannemer Heijmans in opdracht van ProRail de laatste hand aan de onderdoorgang. Auto- en fietsverkeer kan er al wel gebruik van maken.

Risico overwegen

Directeur Overwegen Anne Zwiers van ProRail: “Al staan er bomen en bellen bij om je te waarschuwen, overwegen hebben het risico dat er aanrijdingen plaats kunnen vinden. Daarom stellen wij dat de beste overweg een opgeheven overweg is. We spannen ons als ProRail in om overal in het land overwegen uit het spoor te krijgen.”

Volgens haar zijn er “ingrijpende keuzes nodig” om overwegen op te heffen en is “een goede samenwerking met omgeving, provincie en gemeente” een van de voorwaarden om het voor elkaar te krijgen. “Dat is hier voorbeeldig gelukt, met als resultaat een grote verbetering in de verkeersveiligheid. Ook de omgeving profiteert, want gesloten overwegen houden het verkeer op en dat kan met deze nieuwe onderdoorgangen ongehinderd door stromen.”

De bouw van de onderdoorgangen is gefinancierd door de provincie Friesland. De Goddeloaze Singel is onderdeel van het project Centrale As. De Rijksstraatweg is onderdeel van het grote project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.