Station Haarlem Spaarnwoude visual

Bereikbaarheid station Haarlem Spaarnwoude aangepakt

Station Haarlem Spaarnwoude visual

In opdracht van ProRail wordt de komende twee weekenden gewerkt aan de bereikbaarheid van station Haarlem Spaarnwoude. Het station krijgt drie liften en twee hellingbanen, zodat reizigers makkelijker op de perrons kunnen komen.

ProRail gaat het station aanpakken, omdat de huidige traverse bij station Haarlem Spaarnwoude over de rijksweg A200 en het spoor een obstakel voor treinreizigers is. Vanwege de werkzaamheden is het station de komende twee weekenden minder goed bereikbaar. De liften en hellingbanen kunnen naar verwachting in het voorjaar van 2020 in gebruik worden genomen.

Kabelgoot en liftputten

Aankomend weekend wordt een kabelgoot aan de onderzijde van de traverse aangelegd. Daardoor wordt de rijksweg A200 bij het station gedeeltelijk afgesloten. Het autoverkeer zal worden omgeleid. De bushalte wordt tijdelijk 50 meter verplaatst.

In het weekend van 14 en 15 september worden onder andere de liftputten aangebracht op de plek waar later de liften komen. Er komen tijdelijke loopbruggen om de perrons tijdens de bouw goed bereikbaar te houden. De traverse zal dit weekend buiten gebruik zijn. Er is in dat weekend geen treinverkeer mogelijk op het traject Amsterdam Sloterdijk – Haarlem – Leiden.

Gecombineerde werkzaamheden

De werkzaamheden in het tweede weekend gebeuren gelijktijdig met werk aan de oude drinkwatertransportleidingen onder de N200. Dit gebeurt van vrijdagavond 13 september tot maandagochtend. NS zet snelbussen in voor treinreizigers tussen Haarlem, Haarlem Spaarnwoude en Amsterdam Sloterdijk. Reizigers van en naar Halfweg kunnen gebruik maken van een shuttlebus naar Haarlem Spaarnwoude en daar overstappen op de NS snelbus naar Haarlem of Amsterdam Sloterdijk.

ProRail rust een groot aantal stations in Nederland uit met liften en hellingbanen, zodat ook mensen met een functiebeperking zelfstandig kunnen reizen. Op dit moment zijn al 344 van de 402 stations toegankelijker gemaakt met hellingsbanen en liften. Tot 2022 krijgen nog dertien andere stations liften.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.