Fietsenstalling Utrecht Centraal, foto: ProRail

Grootste fietsenstalling ter wereld geopend op Utrecht CS

Foto: ProRail

Bij Utrecht Centraal is maandag de grootste fietsenstalling ter wereld geopend, met plek voor meer dan 12.500 fietsen. De Nederlandse fietscultuur werd daarbij voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat was bij de feestelijke opening.

“Vandaag openen we in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld. Een feestelijk én belangrijk moment, want het aantal reizigers blijft groeien. Vanaf vandaag kunnen duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij het perron kwijt”, aldus Van Veldhoven.

De afgelopen jaren is het aantal fietsparkeerplekken in Nederland uitgebouwd van 200.000 naar 490.000. “En we zijn nog niet klaar. Met het extra geld dat het kabinet hiervoor uittrekt, komen er nog veel meer fietsplekken op drukke stations door het hele land.”

Nederlandse fietscultuur

De staatssecretaris, de gemeente Utrecht, ProRail, NS en de stichting Landelijk Fietsplatform hebben bij de opening de Nederlandse fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat fietsen onderdeel is van de Nederlandse identiteit. Alle Nederlanders samen fietsen per jaar zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Daarmee is fietsen goed voor ruim een kwart van de verplaatsingen.

Fietsenstalling

De gemeente Utrecht, ProRail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ook ruimte aan duizend OV-fietsen. De stalling is vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week open en gebruikers stallen hun fiets elke eerste vierentwintig uur gratis.

De stalling bestaat uit drie verdiepingen en er loopt een doorgaand fietspad doorheen, zodat gebruikers aan twee kanten in en uit de stalling kunnen fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. Reizigers zijn vanuit de stalling snel op het perron.

Stijging treinverkeer

Het treinverkeer groeit de komende jaren naar verwachting met circa dertig procent. Om fietsen van en naar stations nog aantrekkelijker te maken, investeren NS, ProRail en de gemeente Utrecht fors in fietsvoorzieningen bij stations. Rond Utrecht Centraal zijn er nu 22.000 openbare plekken.

NS-directeur Roger van Boxtel: “Hoe drukker onze binnensteden worden, hoe relevanter de combinatie van fiets en trein wordt. Want trein en fiets zijn beste vrienden en vullen elkaar perfect aan. De helft van de treinreizigers komt met de fiets naar station en de groei van onze OV-fiets is overweldigend. De fiets kent in Nederland geen nadelen, mits je ‘m maar goed kunt stallen. Deze vijfduizend extra plekken helpen daarbij. Zo helpen we nog meer mensen om met het openbaar vervoer te reizen.”

Directeur Projecten Ans Rietstra van ProRail: “Al twintig jaar vernieuwen we stallingen en breiden we ze uit. Met de toenemende druk op de felbegeerde ruimte rondom stations wordt dat steeds lastiger. Maar een stalling als deze in Utrecht laat zien dat ons dat nog steeds lukt. We blijven het fietsgebruik naar stations stimuleren. Een duurzamere combinatie is niet denkbaar.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.