rookzone, bron: ProRail

ProRail wil rookzones op perrons binnen twee jaar opheffen

rookzone, bron: ProRail

Naast het rookverbod dat sinds 2004 geldt op stations en in de trein, is volgens ProRail nu ook de tijd rijp om de rookzones op perrons ter discussie te stellen. De spoorbeheerder verwacht dat de rookpalen en zones binnen twee jaar weg kunnen. 

Het huidige rookverbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn er bij de invoering van het verbod op 1 januari 2004 op onoverdekte plekken op het perron rookzones ingesteld. In die rookzone mag tot nu toe nog gerookt worden, maar wat ProRail betreft mogen ze worden opgeheven.

“We krijgen dagelijks klachten van reizigers over roken, Twitter staat er vol mee en er worden 2.000 boetes per jaar uitschreven voor roken buiten de zones”, zegt ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom. De spoorbeheerder is samen met de NS eigenaar van vierhonderd treinstations in Nederland. “Bij de invoering van het rookverbod in 2004 hebben we rookzones ingesteld om mensen te laten wennen aan het idee dat er niet meer gerookt mag worden op stations. Destijds was het draagvlak voor een volledig rookverbod nog 30 procent inmiddels is dat gegroeid tot ruim 65 procent en in sommige onderzoeken zelfs driekwart van de ondervraagden. De publieke opinie over roken is heel erg veranderd in de afgelopen vijftien jaar.”

Niet afwachten

In plaats van wachten op maatregelen vanuit de overheid wil ProRail de rookzones liever zelf aanpakken. “We weten dat dit er aankomt en welke kant het opgaat. Dan kun je beter nu al in gesprek gaan met reizigersorganisaties, vervoerders en vakbonden om te kijken hoe we dit kunnen oplossen.” Die organisaties reageren tot nu toe wisselend, melden De Telegraaf en het ANP. Volgens FNV moet het treinpersoneel ergens kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden.

Ook de NS pleit voor genoeg draagvlak onder reizigers en personeel. Een woordvoerder zegt dat de NS met alle aanbieders van openbaar vervoer in overleg is over het rookbeleid. “Het is belangrijk dat er op dit gebied landelijk een eenduidig beleid komt. Daarmee schep je duidelijkheid voor met name de reizigers en het personeel dat moet handhaven.”

Maatregelen vanuit het Rijk

Sinds de invoering van het rookverbod op stations vijftien jaar geleden zijn overheidsgebouwen geheel rookvrij geworden. In de horeca geldt een rookverbod. Rondom publieke ruimte zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt roken ook uitgebannen. Het Rijk heeft vorig jaar een pakket maatregelen afgekondigd om van Nederland een volledig rookvrije samenleving te maken. Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken. Ook in alle gebouwen van ProRail geldt inmiddels een rookverbod.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

3 reacties op “ProRail wil rookzones op perrons binnen twee jaar opheffen”

Eric Horst|31.07.19|09:34

Liever vandaag dan morgen en dan te beginnen op Almere C.Nergens kunnen reizigers daar rookvrij op de trein wachten door gebrekkige handhaving.’Boetes uitdelen helpt toch niet’,kreeg ik als antwoord.

Derk van Bodegom|31.07.19|14:25

Iedere discussie hieropver is zinloos, waarom überhaupt de aankondiging……

Kunst van een Weesper|01.08.19|23:28

Het roken op zich blijft een teer onderwerp. In oktober kunnen rokers mee doen met de actie Stoptober. 5 jaar geleden heb ik eraan mee gedaan met de actie Stoptober en sindsdien heb ik helemaal geen trek meer in die vieze sigaretten. Destijds rookte ik gelukkig al niet veel. En nu maar hopen dat we ook van Johan Cruijff hebben geleerd. Maar die rookte destijds 80 sigaretten per dag is mij verteld. Maar de volgende vraag is kan er wel beter worden gehandhaafd op alle stations?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.