almere-centrum, bron: ProRail

Station Almere Centrum ondergaat renovatie van 45 miljoen euro

almere-centrum, bron: ProRail

ProRail start begin volgend jaar met de verbouwing van station Almere Centrum. Het uit 1987 daterende gebouw is volgens de spoorbeheerder, NS en de gemeente aan een grondige renovatie toe. Daarnaast moet het station worden klaargestoomd om over drie jaar te fungeren als de toegangspoort tot de Floriade die dan plaatsvindt in Almere. 

De werkzaamheden bestaan onder meer uit het vergroten van de hal onder het spoorviaduct, het vernieuwen en verplaatsen van meubilair en het vervangen van de dichte liften door nieuwe transparante liften. Verder wordt er een nieuwe bewaakte stalling ten oosten van de stationshal gebouwd en ondergaat de huidige fietsenstalling ten westen van het busstation een verbouwing.

Daarnaast willen NS en ProRail de perrons vergroten door de vides boven het busstation dicht te leggen en de perrongebouwtjes te verwijderen. Ook moet er een nieuw plafond komen in het bussstation onder het spoorviaduct. De stalen vakwerkconstructie van de overkapping moet geschilderd worden en het als risicovol beoordeelde draadglas wordt vervangen door veiligheidsglas. Verder moeten reparaties worden uitgevoerd aan beschadigde onderdelen en komen er zonnepanelen op het platte dak en in deel van de glasgevel.

Aanbesteding

Het nieuwe station maakt deel uit van het programma Almere 2.0, waarin gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk samen 45 miljoen euro investeren in verbeteringen aan het station en de omgeving van het station. Deze week startte de aanbesteding van de verbouwing. ProRail is hiervoor op zoek naar verschillende partijen. “De aard van de werkzaamheden vraagt om verschillende expertises en daardoor voor meerdere contracten. Eén contract voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. En daarnaast een contract voor alle activiteiten aan de overkapping, zoals schilderwerk en glasvervanging.”

De aanbestedingsprocedure voor beide contracten loopt tot januari 2020. Meer informatie is te vinden op TenderNed. Na januari beginnen de voorbereidende werkzaamheden en de verbouwing zelf. De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente Almere in een afzonderlijk project gerealiseerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Station Almere Centrum ondergaat renovatie van 45 miljoen euro”

Eric Horst|02.05.20|16:50

Nog geen enkel teken van activiteit te bekennen op dit lelijke bouwwerk……..

Eric Horst|02.05.20|16:51

Nog geen enkel teken van activiteiten waar te nemen hier……

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.