station Soest Zuid, bron:Spoorbeeld.nl

Station Soest-Zuid wordt gemeentelijk monument

Het uit 1963 daterende stationsgebouw van Soest-Zuid wordt een gemeentelijk monument, dat meldt het Noordhollands Dagblad. Enkele jaren geleden leek het er nog op dat het gebouw tegen de vlakte zou gaan om het spoor bij Soest-Zuid te kunnen verdubbelen. Het station stond daarbij in de weg. Deze plannen staan vooralsnog in de ijskast.

Station Soest-Zuid is een van de laatste voorbeelden van het standaardtype ‘Vierlingsbeek‘. Genoemd naar het eerste exemplaar dat in 1956 werd gebouwd in het Brabantse Vierlingsbeek, maar in 2004 is gesloopt. In totaal zijn er twaalf van deze stations gebouwd naar een ontwerp van architect Willem Kloos. Daarvan zijn er inmiddels vijf gesloopt.

Naast Soest staan er nog stations van dit type in Bovenkarspel, Hoogkarspel, Hardegarijp, Doetinchem, Almelo en Wijlre. Station Soest-Zuid is het enige exemplaar dat zijn oorspronkelijke functie nog heeft. Het risico op sloop voor de overige zes gebouwen is door het verlies van functie extra groot.

Standaard maatwerk

Het standaardtype Vierlingsbeek werd door Kloos zo ontworpen dat de plattegrond van het gebouw steeds naar wens aan de plaatselijke situatie viel aan te passen. Het skelet van de gebouwen bestaat uit zes betonportalen van elk 4,50 meter breed, die op een onderlinge afstand van vier meter zijn geplaatst. Deze vorm van betonskeletbouw met dezelfde soort betonportalen werd ook toegepast door architect Koen van der Gaast bij de stations Eindhoven en Vlaardingen Oost, die in hetzelfde jaar als Vierlingsbeek gebouwd werden.

Volgens de gemeente Soest is het stationsgebouw cultuurhistorisch een illustratie van de modernisering van het Nederlandse spoor en een nog bijna ongeschonden voorbeeld van naoorlogse modernisme.

Lees ook: ProRail zoekt partij om Groningse perronkappen te restaureren

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.