Beveiligde spoorwegovergang, foto: ProRail

Automobilisten verlagen snelheid bij overweg na melding Flitsmeister

Automobilisten die een waarschuwing krijgen als ze een beveiligde of onbeveiligde overweg naderen, verlagen eerder hun snelheid. Ook zijn ze zich bewuster van de verkeerssituatie. Dit blijkt uit een proef van ProRail en Flitsmeister.

Flitsmeister analyseerde het effect van de waarschuwing rond 330 spoorwegovergangen. Dat deed de appontwikkelaar door eerst twee weken het rijgedrag rond overwegen te onderzoeken zonder de waarschuwing. Daarna onderzocht Flitsmeister twee weken lang wat er gebeurt als de app wel een waarschuwing geeft. Daaruit blijkt dat automobilisten die de waarschuwing kregen, hun snelheid verlaagden tot zo’n vijf kilometer per uur. Ze bereikten daardoor gemiddeld 25 meter eerder hun laagste snelheid. Dat gebeurde voor of op de overweg, in plaats van erna.

Flitsmeister vroeg daarnaast aan zijn gebruikers een enquête in te vullen. Ruim 28 procent van de ondervraagden gaf aan zich door de melding bewuster te zijn van de verkeerssituatie. 24 procent voelde zich gewaarschuwd en 10 procent gaf aan alerter te zijn rondom een overweg. ProRail en Flitsmeister zijn tevreden over de eerste resultaten.

Verbeteren veiligheid overwegen

ProRail gaat de komende periode meer proeven uitvoeren om de veiligheid rondom overwegen te vergroten. Dat doet de spoorbeheerder onder meer met een proef, waarin gewaarschuwd wordt als een overweg in storing is. Ook werkt het spoorbedrijf aan een overwegvoorspeller, die voorspelt wanneer een overweg opent of sluit. Daarbij wordt gekeken of informatie gekoppeld kan worden aan intelligente verkeersregelinstallaties om de doorstroming rond overwegen te verbeteren.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Automobilisten verlagen snelheid bij overweg na melding Flitsmeister”

Gustav Bronkhorst|07.07.19|16:25

De spoorwegovergangsignalering op mijn, alweer enkele jaren oude, TomTom werkt perfect.
Een storing aan de overweg doorgeven aan TomTom, die dit m.i. makkelijk kan verwerken in de systemen, zou een logische stap zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.