Werkzaamheden aan het spoor. Bron: SBB

ProRail stopt met schriftelijk informeren omwonenden

Nederland telt 2,2 miljoen mensen die binnen een straal van 300 meter van het spoor wonen. Spoorbeheerder ProRail gaat deze huishoudens voortaan via een online portaal informeren over werkzaamheden. De papieren informatiebrieven voor omwonenden komen hiermee te vervallen.

ProRail verstuurt bijna 1 miljoen brieven per jaar en verwacht er met het schrappen van de brieven voor omwonenden 80 procent minder te versturen. Met het digitale systeem bespaart ProRail naar eigen zeggen veel papier en kosten lager uit. Informatie over grote projecten blijft ProRail nog wel via de brievenbus verspreiden.

Aanmelden

De 550.000 omwonenden in een straal van 100 meter van het spoor hebben de afgelopen maanden een bericht ontvangen waarin staat dat zij zich aan kunnen melden voor het digitale systeem. Pas als de aanmelding rond is, kunnen meldingen worden ontvangen. Het systeem is ook beschikbaar voor omwonenden die tot 300 meter van het spoor af wonen en heeft daarmee een totaal bereik van 2,2 miljoen mensen.

Via het digitale landelijke systeem  Mijnprorail.prorail.nl  kunnen omwonenden realtime zien welke werkzaamheden er aankomen. Naast geplande werkzaamheden, meldt het systeem ook onverwachte spoedwerkzaamheden. Bij de melding van de werkzaamheden wordt beschreven wat er gaat gebeuren en er kunnen foto’s, video’s of websites aan gekoppeld worden om zoveel mogelijk context te bieden.

Zelf invullen

In tegenstelling tot de brieven worden de meldingen niet meer gemaakt door communicatieadviseurs van ProRail. In de nieuwe situatie vullen de spooraannemers die in opdracht van ProRail werkzaamheden uitvoeren zelf het systeem in waarna de omwonenden direct een melding krijgen.

Aanmelden kan via deze link https://mijnprorail.prorail.nl

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.