Raildempers ETS Spoor

Onderzoek grondtransacties NS: IenW publiceert per abuis vertrouwelijke gegevens

Door een administratieve fout zijn er door de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat rapporten over grondtransacties van de NS verstuurd naar de Tweede Kamer waarin vertrouwelijke- en persoonsgegevens niet onleesbaar zijn gemaakt.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Van Veldhoven verontschuldigt zich hierin voor de fout en laat weten stappen te hebben ondernomen om herhaling te voorkomen.

De verstuurde rapporten maken deel uit van een onderzoek door het Openbaar Ministerie naar een grondtransactie in 2015 tussen de NS en een particuliere investeerder. Hierbij zouden onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. De NS verkocht een honderdtal kleine percelen langs het spoor van in totaal 600 vierkante meter aan Bakkhe Vastgoed. Naar verluidt voor 1 euro. Bakkhe zou daarbij van NS een bedrag van ruim 6,7 miljoen euro hebben gekregen voor toekomstig onderhoud aan de grond. ProRail gaf in 2015 te kennen niet geïnteresseerd te zijn in de grond, maar bleek deze in 2018 alsnog zo hard nodig te hebben dat het 15 miljoen euro betaalde voor de percelen.

Voorkennis

In 2010 en 2017 waren er soortgelijke grondtransactie waarbij ProRail een eerder afgeslagen aanbod voor grond toch moest aannemen, maar dan voor 18 miljoen in plaats van 1 euro. De investeerder die daar destijds bij betrokken was: Rail Side Investments, deed ook een bod op de tweede portefeuille, maar greep mis. Volgens Rail Side omdat Bakkhe voorkennis had van zijn bod. Rail Side deed aangifte van omkoping en dat was voor het OM aanleiding een onderzoek te starten.

Beide grondtransacties leidden eerder al tot kamervragen vanwege de lage prijs die NS vroeg voor de grond. Maar vooral vanwege de grote bedragen die het betaalde voor het toekomstig onderhoud en de hoge prijs die ProRail vervolgens moest betalen om de grond alsnog in handen te krijgen.

Kamervragen

De nu per ongeluk gelekte gegevens stonden in rapporten die de staatssecretaris en de minister van Financiën op 25 april meestuurden met antwoorden op vragen van de Vaste Commissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Deze vragen gingen over het gerechtelijk onderzoek naar de grondtransacties bij NS en ProRail. Het gaat onder meer over de ‘Samenvatting tijdlijn gronden Groen portefeuille (Rail Side) en GreeNS (Bakkhe)’ en ‘Tijdlijn gronden Groen portefeuille (Rail Side) en GreeNS (Bakkhe)’ bijgevoegd. Hierin waren de onderdelen die betrekking hadden op bedrijfsvertrouwelijke gegevens en persoonsgegevens niet onleesbaar gemaakt.

Lees ook: ‘Grondtransacties spoor waren niet maatschappelijk verantwoord’

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.