Infrabel lanceert open dataplatform

Spoorbeheerder Infrabel is deze week gestart met het publiceren van gegevens over de Belgische spoorinfrastructuur op een open data-website. Op het openbare webplatform zijn onder meer datasets te vinden van overwegen, energieverbruik, het traject van alle reizigerstreinen en over de stiptheid.

Er staan nu op opendata.infrabel.be ongeveer zestig verschillende datasets. De komende maanden komen er hier op basis van de feedback van de gebruikers nog een aantal bij. De numerieke gegevens zijn vrij toegankelijk en te gebruiken voor publiek en bedrijven. Ze zijn weergegeven in tabellen, kaarten en grafieken om hergebruik makkelijker en visueler te maken.

Op de website staan onder meer een lijst en een geografische voorstelling van de sporen en de overwegen, het dagelijkse verbruik van de energie(tractie) op het Belgische spoornet, de evolutie van het aantal effectieve rijpaden en treinkilometers en de stiptheid per maand, maar ook een grote hoeveelheid aan ruwe gegevens van metingen van de aankomst en het vertrek in stations en van alle reizigerstreinen (nationaal en internationaal) op het Belgische spoorwegnet. Deze specifieke stiptheidsgegevens zullen telkens 24 uur later beschikbaar zijn.

Primeur

Infrabel publiceert geen persoonsgegevens, veiligheidskritieke gegevens of data van commerciële waarde op de open datasite. Het ter beschikking stellen van deze hoeveelheid aan gegevens is volgens Infrabel een primeur. “Sommige infrastructuur-beheerders in Europa hebben dit mogelijk eerder gedaan, maar geen van hen is al zover gegaan in de transparantie”, meldt Infrabel. ProRail introduceerde begin 2017 een open data platform. Hier zijn onder meer onderhoudsgegevens en conditiedata te vinden.

Infrabel wil via de nieuw gelanceerde website gaan samenwerken met reizigersverenigingen, treingebruikers, studenten en bedrijven die zijn gespecialiseerd in het ontwerp en de ontwikkeling van software. De spoorbeheerder heeft deze partijen hier inmiddels over benaderd.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.