Een impressie van de fietsenstalling aan de zuidkant van het station, foto: ProRail

Start aanleg fietsenstallingen station Tilburg

In Tilburg is donderdagmiddag het officiële startsein gegeven voor de bouw van twee fietsenstallingen aan weerszijde van het station. Daarmee komt er stallingsruimte voor zo’n 7500 fietsen. Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail, directeur NS Stations Femke Woudstra en de Tilburgse wethouders De Vries en Jacobs verrichten gezamenlijk de starthandeling.

Het startsein werd gegeven aan de noordkant van het station waar aannemer Dura Vermeer al enkele weken aan de slag is met de aanleg van de noordelijke stalling. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 gereed zijn. De oplevering van de zuidelijke stalling staat gepland voor eind 2021.

Fietsenstallingen

De noordelijke stalling biedt plaats aan 3900 fietsen en aan de zuidkant kunnen 3400 fietsen geparkeerd worden. Daarnaast zijn er verdeeld over beide stallingen zo’n 200 OV-fietsen te huren. Het ontwerp van beide stallingen is van architectenbureau Cepezed. In de stallingen komen rolbanden voor gebruiksgemak.

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste 24 uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt. Daarnaast zit er in één van de stallingen straks ook een ‘Fiets en Serviceruimte’ voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaat NS deze exploiteren.

Actieplan Fietsparkeren

De nieuwe fietsenstallingen maken onderdeel uit van het programma Actieplan Fietsparkeren. In dit programma werken ProRail, NS en regionale overheden samen aan uitbreiding en vernieuwing van fietsenstallingen bij stations. Sinds 2000 zijn er landelijk bijna alle 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 490.000 en groeit de komende jaren – afhankelijk van beschikbare co-financiering – verder naar 600.000 in 2030.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.