Vossloh reorganiseert en schrapt 190 banen

Toeleverancier van spoorinfra- en rollend materieel Vossloh AG start dit jaar met een ingrijpende reorganisatie. Zo wordt onder meer gesnoeid in het personeelsbestand en gaat het bedrijf activiteiten afstoten die onvoldoende rendement opleveren. In het eerste kwartaal realiseerde Vossloh een omzetstijging van 19 procent tot 190 miljoen euro, maar daalde het resultaat van 1,6 miljoen naar 600.000 euro. 

Vossloh AG maakte woensdag aan de vooravond van de publicatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat het afscheid gaat nemen van 5 procent van zijn 3.800 mensen tellende personeelsbestand. Of er ook gedwongen ontslagen gaan vallen is nog niet bekend. Ook een exacte datum wordt niet genoemd, maar de operatie moet wel voor het einde van het jaar zijn afgerond. Dat meldt Vossloh in een persbericht. Met de operatie wil het Duitse bedrijf een duurzame groei van de winstgevendheid, een verbetering van het eigen vermogen en een verlaging van de schuldenlast van de groep realiseren.

Naast het reduceren van het personeelsbestand, houdt Vossloh alle bedrijfsonderdelen in de loop van dit jaar tegen het licht. Voor de verliesgevende activiteiten worden de ‘noodzakelijke maatregelen’ genomen, schrijft de directie. Maar op dit moment is dat nog niet het geval, benadrukt het bedrijf.

Digitalisering

Verder komt de focus de rest van het jaar te liggen op kostenbesparing, reductie van het aantal uitstaande betalingen en intensievere maatregelen om het werkkapitaal te reduceren. Aanvullende maatregelen volgen in de loop van het jaar. De reorganisatie is volgens de raad van bestuur Vossloh nodig om het concern financieel klaar te stomen voor een toenemend digitale spoorsector.

De voor dit jaar afgegeven prognose blijft vooralsnog gehandhaafd op een omzet van 900 miljoen tot 1 miljard euro en een EBIT die zal uitkomen op een bedrag tussen 50 miljoen en 60 miljoen euro. Het effect van de reorganisatie is nog niet meegenomen in de verwachtingen. Volgens Vossloh is nog niet in te schatten of deze dit jaar al effect hebben op de financiële resultaten.

Voor 2020 zet Vossloh in op een omzet tussen 950 miljoen en 1,05 miljard euro en een EBIT die tussen 65 en 80 miljoen euro moet liggen. Vossloh AG publiceert op 25 april het volledige overzicht van de financiële resultaten in Q1 van 2019.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.