koperdiefstal

ProRail: koperdiefstal in 2018 historisch laag

Het aantal koperdiefstallen of pogingen tot koperdiefstal is in 2018 gedaald tot 92 gevallen. In 2017 waren het er nog 130. Spoorbeheerder ProRail spreekt van een “historisch laag aantal koperincidenten”.

ProRail meldt dat in 2018 in totaal 545 treinen vertraging op liepen door koperdiefstal tegenover 1.412 het jaar daarvoor. Treinen kunnen vertraging oplopen doordat wissels en seinen als gevolg van diefstal van koperen onderdelen niet of maar gedeeltelijk worden bediend. Daarnaast liepen de kosten om schade te herstellen vorig jaar op tot vijf ton. Volgens de spoorbeheerder is de hinder voor reizigers met 65 procent afgenomen. “Dat komt onder andere door goede bijsturing van treinverkeersleiders en doordat de incidentbestrijders of hulpdiensten snel ter plekke zijn.”

ProRail meldt dat de koperdieven vaak op goed geluk knippen wat hun acties levensgevaarlijk maakt. “Bij het raken van een verkeerde kabel, ben je er zeker van dat je het niet heelhuids na kunt vertellen. Op de kabels staat 1.500 tot 3.000 volt”, aldus de spoorbeheerder.

Maatregelen

Om het aantal diefstallen terug te dringen zijn er op veel plekken naast het spoor hekken geplaatst. Ook zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden en surveilleren buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in de spooromgeving. Zij kunnen met behulp van de big data-app van proRail zien waar de ‘hotspots’ zijn. Verder staan op meerdere plekken langs het spoor camera’s met infrarood- en bewegingsmelders om koperdieven op heterdaad te kunnen betrappen. Volgens ProRail werpt deze aanpak nu zijn vruchten af.

In 2012 bereikte koperdiefstal op het spoor een hoogtepunt met 516 koperdiefstallen of pogingen tot. ProRail, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het OM zijn toen de Actie Koperslag gestart om de diefstal terug te dringen. Zo is het bijvoorbeeld voor schroothandels verplicht geworden naar een identiteitskaart te vragen als iemand koper aanbiedt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail: koperdiefstal in 2018 historisch laag”

Patrick Hol|03.05.19|18:45

Mogelijk komt het ook dat alle gestolen koper voor Aluminium word vervangen, waardoor er automatisch geen koper gestolen word.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.