Infrabel zet camera's bij bewaakte spoorwegovergangen.

Infrabel plaatst camera’s bij overwegen

De Belgische infrastructuurbeheerder Infrabel is gestart met het plaatsen van technische camera’s bij zijn overwegen met slagbomen. Het doel van de camera’s is niet om spoorlopers te detecteren, maar om storingen aan overwegen sneller op te lossen. Momenteel zijn in heel België een 50-tal overwegen uitgerust met zo’n camera. Bedoeling is om op termijn alle 1.236 overwegen met slagbomen in België te voorzien van dergelijk systeem.

De camera’s zijn via het dichtstbijzijnde seinhuis verbonden met de centrale meldkamer van Infrabel. Door de camerabeelden te bekijken voor een eerste analyse van de storing in plaats van iemand ter plaatse te moeten sturen, is volgens Infrabel veel tijd te winnen.

Stiptheid

Bij een storing aan een overgang volgen machinisten ter hoogte van die overweg een veiligheidsprocedure. Ze moeten afremmen, claxonneren en dan stapvoets de overweg over rijden. “We weten immers nog niet wat er aan de hand is. Dus wordt eerst voorrang gegeven aan de veiligheid. Maar dat heeft natuurlijk een invloed op de stiptheid”, aldus Infrabel in een persbericht.

Op de camerabeelden in de meldkamer zal straks te zien zijn dat er bijvoorbeeld een slagboom werd afgereden. Deze informatie wordt snel naar een lokale onderhoudsmonteur van Infrabel gestuurd. “Er gaat geen tijd meer verloren met eerst ter plaatse te gaan om nadien een nieuwe slagboom van het juiste type op te halen. Daardoor kunnen we het probleem sneller oplossen en kunnen de treinen weer sneller normaal rijden.”

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.