Strukton kantoor in Utrecht

‘Strukton betaalde Saoedische prins miljoenen voor metroproject’

Strukton kantoor in Utrecht

Om de opdracht voor het metroproject in Riyad in Saoedi-Arabië binnen te kunnen halen zou Strukton tientallen miljoenen euro’s betaald hebben aan een halfbroer van de Saoedische koning Salman. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. De inmiddels overleden prins Mishaal bin Abdulaziz al Saoed zou via een stroman 2 procent van de aanneemsom van hebben gekregen en vervolgens steeds 10 procent over het meerwerk. “Wij herkennen ons niet in dat beeld”, zegt een woordvoerster van Strukton desgevraagd.

Het FD sprak de bronnen naar aanleiding van de inval die de FIOD een paar weken geleden bij Strukton deed. De fiscale opsporingsdienst doet onderzoek naar mogelijk corruptie en valsheid in geschrifte bij het verkrijgen van het metroproject. Strukton maakt deel uit van het internationale consortium FAST dat meedong naar alle zes aan te leggen metrolijnen in Riyad. Uiteindelijk gunde opdrachtgever Arriyadh Development Authority (ADA) drie van de zes metrolijnen aan FAST. De andere lijnen gingen naar twee andere consortia.

‘Geen sprake van steekpenningen’

Strukton heeft een aandeel van 15 procent in FAST. De andere deelnemers in het consortium zijn Alstom, Samsung, Setec, Typsa, FCC en Freyssinett. De totale contractwaarde bedraagt 6 miljard euro, het aandeel van Strukton vertegenwoordigt bijna 1 miljard euro. De bouw van het metrosysteem is in 2014 gestart en zit nu in de afrondende fase.

In een verklaring die Strukton deze week zelf naar buiten bracht benadrukt bestuursvoorzitter Gerard Sanderink dat er absoluut geen sprake is van dat zijn bedrijf steekpenningen betaald zou hebben. “Het project is gegund op basis van laagste prijs.”

Somo

Volgens de bronnen die FD sprak kwamen de gelden die Strukton betaalde via het bedrijf Somo uiteindelijk terecht bij prins Mishaal. De zakenman die dit bedrijf leidt zou een stroman zijn van de prins, de echte aandeelhouder van Somo. In een reactie zegt Strukton dat dat niet klopt en dat Somo geen enkele rol gespeeld heeft bij de tender. In de schriftelijke verklaring van Strukton van eerder deze week schrijft het bedrijf dat Somo ingeschakeld is als lokale agent. “Deze partij ontvangt voor zijn werkzaamheden een vast percentage van de contractwaarde. Somo heeft bij de prijsvorming en indiening van de tender geen rol gespeeld.” Betalingen aan Somo lopen volgens Strukton uitsluitend bancair, zodat alles “transparant en traceerbaar” is.

De bron van het FD zegt dat de valsheid in geschrifte, ook onderwerp van het FIOD-onderzoek, betrekking heeft op de exportkredietverzekering die Strukton Civiel afsloot bij Atradius. Bij zo’n verzekering staat de overheid garant als een buitenlandse opdrachtgever niet betaalt. De advocaat die het FD sprak zegt dat de FIOD wil weten of Strukton wel volledig openheid van zaken heeft gegeven over de omvang van de betalingen. De vraag die de FIOD beantwoord wil zien is volgens de advocaat of de steekpenningen ook meeverzekerd zijn.

Exportkredietverzekering

Ook dat beeld zegt Strukton niet te herkennen. “Naar aanleiding van de beperkende verklaring bij de jaarrekening 2016 heeft Atradius Dutch State Business in 2018 een herbeoordeling uitgevoerd van de EKV-polis op basis van de relatie tussen Strukton en Somo. Die herbeoordeling heeft ertoe geleid dat de Staat bereid was de uitkeringsplicht onder de verzekeringsovereenkomst met terugwerkende kracht te laten herleven en daarmee is de dekking ongewijzigd”, aldus Strukton in de schriftelijke verklaring.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.