Vlaggen voor het Berlaymontgebouw

EU draagt 275 miljoen euro bij aan Turkse spoorlijn

De Europese Unie trekt 275 miljoen euro uit als bijdrage aan de spoorlijn Halkali – Kapikule, die Istanbul verbindt met de Turks-Bulgaarse grens. Het gaat om het grootste investeringsproject van de EU in Turkije. De gehele bouw van de spoorlijn kost ongeveer 1 miljard euro.

De financieringsovereenkomst is gisteren in Turkije ondertekend. De bijdrage van de EU komt uit IPA-regeling (Pre-Accession Assistance). Vanuit die regeling wordt een aantal kandidaat-leden en potentiële kandidaat-leden financieel ondersteund bij grensoverschrijdende samenwerking met EU-leden en bij regionale ontwikkeling op terreinen als vervoer en milieu. Turkije is al twintig jaar kandidaat-lid, maar onderhandelingen over toetreding tot de EU verlopen moeizaam, zeker sinds Erdogan er president is.

Dubbelsporig

De nieuwe spoorlijn, die zal komen tussen het Halkali-station in Istanbul en de Bulgaarse grensovergang bij Kapikule/Svelingrad, is zowel bestemd voor goederenvervoer als passagiersvervoer. Het gaat om een dubbelsporige geëlektrificeerde lijn, waar treinen met een snelheid van 200 kilometer per uur moeten kunnen rijden. De nieuwe spoorlijn moet als uitbreiding van de huidige trans-Europese netwerken bestaande barrières voor import en export wegnemen en zorgen voor een betere verbinding tussen Turkije en de EU. De Europese Unie ziet Turkije als “onze brug tussen Oost en West”, zo zei EU-commissaris Violeta Bulc.

De EU en Turkije hebben in het kader van de financieringsovereenkomst afgesproken dat Turkije uiterlijk in 2029 begint met de bouw van de verdere strategische spoorwegverbindingen naar de Yavuz Sultan Selimbrug over de Bosporus. De in 2016 geopende brug wordt zowel gebruikt door weg- en spoorverkeer.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.