Camera's tegen spoorlopers in Luik, foto: Infrabel

Aantal spoorlopers gedaald in België

Voor het eerst in jaren is het aantal meldingen van spoorlopers in België licht gedaald. Dat meldt de Belgische spoorbeheerder Infrabel. In 2018 waren er 768 meldingen tegenover 818 het jaar daarvoor. Dat is een daling van 6,5 procent. Ondanks deze daling waren er toch vier dodelijke slachtoffers te betreuren en raakten zes anderen zwaargewond.

Onbevoegden die de spooromgeving betreden hadden ook in 2018 een negatief effect op de punctualiteit van het treinverkeer. Omgerekend veroorzaakten zij vorig jaar meer dan zes uur vertraging per dag.

Pilotproject

In Luik is de spoorbeheerder begin 2018 een pilotproject gestart met beveiligingscamera’s op twee plekken waar regelmatig spoorlopers zijn. Deze camera’s registreren elke beweging en lanceren een alarmsignaal wanneer er iemand zich in de spooromgeving begeeft. Via luidsprekers hoort de spoorloper een vooraf opgenomen boodschap (in het Nederlands, Frans en Engels) dat hij of zij zich op verboden terrein bevindt en de plaats onmiddellijk moet verlaten. Het experiment heeft al zijn vruchten afgeworpen.

Uit de eerste resultaten blijkt dat er op deze plek nog maar een derde van het aantal spoorlopers komt vergeleken met de voorgaande jaren. Het is de bedoeling dat dit systeem in de toekomst ook op andere zogenaamde hotspots wordt geïnstalleerd. In Vlaanderen zou bijvoorbeeld Mortsel-Oude-God (provincie Antwerpen) in aanmerking kunnen komen.

Maatregelen

Minister van Mobiliteit François Bellot, heeft ruim twee miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om spoorlopers te bestrijden. Dit camera- en audiosysteem is een onderdeel daarvan. In 2018 is er daarnaast ook geïnvesteerd in omheiningen, struikelmatten en verbodsborden op perrons.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.