
Experiment tegen trillingsoverlast Brabantroute wordt uitgebreid
Bij vijf overwegen op de Brabantroute wordt binnenkort een soort kunststof wig tussen dwarsliggers en spoorstaven geplaatst die zorgt voor afname van trillingen. De toepassing van de zogeheten ShimLift van het bedrijf KamPa heeft volgens ProRail bij een eerste, beperkte proef in Dorst positieve resultaten behaald.
Vanwege de positieve resultaten in Dorst breidt ProRail de pilot met ShimLift uit naar nog eens vier overwegen op de Brabantroute. Het betreft naast Dorst locaties in Oisterwijk en Rijen waar omwonenden sinds vorig jaar een sterke toename van trillingen ervaren. De praktijkproef moet uitwijzen of de toepassing van de Shimlift bij deze overwegen de overlast vanwege trillingen kan verminderen.
De ShimLift is een soort kunststof wig die tussen de dwarsliggers en de spoorstaaf wordt geschoven waardoor het spoor op het juiste niveau komt te liggen, terwijl de dwarsliggers goed ondersteund blijven. Door de ShimLift vlak voor een overweg te installeren, ontstaat er een betere aansluiting tussen spoor en overweg en veroorzaakt de passage van een trein mogelijk minder trillingen.
(Artikel gaat verder onder afbeelding)
Experiment
KamPa BV, aannemer BAM en advies- en ingenieursbureau Movares hebben ProRail eind vorig jaar verzocht om een eerste experiment uit te voeren met de ShimLift als middel tegen trillingen. Daarbij is gekozen voor de overweg Spoorstraat/Wethouder van Dijklaan in Dorst waar de ShimLift op één van de vier hoeken van de overweg is toegepast.
Metingen lieten een significante reductie zien van de trillingen. Na dit eerste positieve resultaat is besloten de proef bij de overweg in Dorst uit te breiden. Naast de overweg in Dorst wordt de oplossing getest bij drie overwegen in Oisterwijk (Moergestelseweg, Almystraat en Heusdensebaan/Joannes Lenartzstraat) en een overweg in Rijen (Julianastraat/Stationsstraat).
Uitbreiding
De uitbreiding van de praktijkproef met de ShimLift start in februari en gaat een jaar duren. Om het effect te meten worden er trillingsmetingen verricht aan enkele omliggende woningen voor en na de toepassing van de ShimLift. Vertegenwoordigers van de bewoners zijn bijgepraat en worden actief betrokken bij de proef met het verzoek hun ervaringen met ProRail te delen. Als de praktijkproef voldoende resultaat voor omwonenden oplevert, blijft de ShimLift zitten.
In 2017 kwamen er bij ProRail opeens opvallend meer klachten binnen over trillingen uit de omgeving van met name Oisterwijk, Dorst en Rijen. ProRail liet onafhankelijk onderzoek doen en daarbij was de belangrijkste conclusie dat Traxx-locomotieven fors meer trillingen veroorzaken dan andere reizigerstreinen. Dat gebeurt met name bij het passeren van overwegen waar door verschillen in stijfheid in de ondergrond een extra oneffenheid ontstaat.
Lees ook:
Traxx-locomotief veroorzaakt trillingen op Brabantroute
Kampa demonstreert deze innovatie tijdens het internationale railevenement RailTech Europe dat op 26, 27 en 28 maart plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht, Nederland. Ga naar de website voor meer informatie.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Dit mag ook wel, want de Brabantroute krijgt meer en zwaardere treinen te verwerken. Zeker door de sluiting van de Betuweroute, als het derde spoor op het traject Emmerik-Oberhausen gebouwd wordt.
Als er geen nadelen zijn, mag dit wel op veel meer trajecten worden toegepast. De Brabantroute gaat door veel dichtbebouwde steden en dorpen.