Metrostation Oostlijn, foto: gemeente Amsterdam

Renovatie oudste metrolijn van Amsterdam afgerond

De oudste metrolijn van Amsterdam, de Oostlijn, is woensdag na een renovatieproject weer in gebruik genomen. De afgelopen 2,5 jaar zijn zestien stations langs de twee ‘takken’, Gaasperplaslijn en Geinlijn, flink opgeknapt.

Bij het renovatieproject is er onder andere meer licht en ruimte in de stations gebracht om reizigers een veiliger gevoel te geven. Ook zijn vloeren geschuurd, muren opengebroken, liften vernieuwd, wanden betegeld en installaties en borden vervangen.

Eindresultaat

Het eindresultaat werd woensdag feestelijk onthuld door oud-minister Cees Veerman in metrostation CS. Op de opgeknapte stations zijn de hele dag allerlei activiteiten, zoals rondleidingen, muzikale optredens en voetbalwedstrijden.

De aanleg van de eerste Amsterdamse metro ging destijds gepaard met veel rumoer. Mensen waren boos dat voor de bouw veel huizen in de binnenstad moesten wijken. In 1975 kwam het geregeld tot rellen in de Nieuwmarktbuurt.

Bron: ANP

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Renovatie oudste metrolijn van Amsterdam afgerond”

Pat Rick|13.12.18|17:37

Goed zo! En nu doorpakken en de metro uitbreiden naar Schiphol/Hoofddorp, Almere Zaanstad. Want die mag niet ophouden bij de stadsgrenzen en is toch niet voor Amsterdammers alleen. De mobiliteitspolitiek begint in de voorsteden (zie London). Bij de aanleg van Almere is er vooral een structureel fileprobleem gemaakt dat met miljarden voor de A1/A6 pas nu wordt opgelost. Om dit op te lossen zijn veel hogere spoorfrequenties nodig (36 tot 48 per uur) dan met de trein mogelijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.