Een tram van de Uithoflijn wordt getest, Twitter @pvermeu2

Rekenkamers: provincie en gemeente schoten tekort bij Uithoflijn

Een tram van de Uithoflijn wordt getest, Twitter @pvermeu2

De provincie en de gemeente Utrecht hebben onprofessioneel gehandeld rond de Uithoflijn. Ze werkten onvoldoende samen en hadden te weinig oog voor wat het beste is voor het project. Juist hierdoor liepen de kosten voor de aanleg van de sneltram in de Domstad enorm uit de hand. Dat harde oordeel vellen de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer in een gezamenlijk rapport.

Adviezen werden niet opgevolgd, de kostenraming was niet goed en het aantal wijzigingen dat in de loop van het project is aangebracht in het contract met BAM is ongebruikelijk groot. Het gezamenlijke rapport van de Rekenkamer Utrecht en de Randstedelijke Rekenkamer is dinsdagavond openbaar gemaakt.

Inmiddels lopen de extra kosten voor de lijn met circa 100 miljoen euro op, becijferden de rekenkamers. Bovendien rijdt de lijn, die de overvolle bussen moet verlichten, pas veel later dan gepland.

Moeizame samenwerking

De samenwerking tussen de gemeente, de provincie, de projectorganisatie en andere direct betrokkenen bij het project Uithoflijn, waaronder hoofdaannemer BAM, verliep moeizaam. Ook werden het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en Gedeputeerde Staten gebrekkig geïnformeerd over de voortgang van het project. De informatie die zij kregen was vaak niet actueel. “De informatievoorziening aan de raad en Staten over het project vertoonde belangrijke tekortkomingen. Dit heeft de controlerende rol van de raad en de Staten bemoeilijkt”, luidt een conclusie uit het rapport.

Burgemeester en wethouders en Provinciale Staten erkennen dat de samenwerking ‘niet optimaal’ was. Zij beloven beterschap voor de toekomst. De rekenkamers zijn hier niet helemaal gerust op. Het gevaar is nog niet geweken dat het project in december 2019 nog niet wordt afgerond en dat de kosten nog verder zullen oplopen. “Alle betrokkenen zullen zich de komende tijd stevig moeten inzetten om de beoogde verbeteringen daadwerkelijk te realiseren.”

De betrokken bestuurders hebben wat uit te leggen aan de Utrechters, waarschuwt de PvdA in de Staten en de gemeente. “De miljoenen extra gaan ten koste van andere dingen die wij in de stad en provincie kunnen doen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Rekenkamers: provincie en gemeente schoten tekort bij Uithoflijn”

Pat Rick|05.12.18|16:54

Het project wordt vooral bepaald door wensdenken dat het project doorgang moest vinden en de business case haalbaar. Hieronder ligt de wens om het autoverkeer tegen te gaan en het milieu te helpen. Onwenselijke factoren werden gewoon weggelaten. Dit lijkt heel erg op de Hoekse Lijn, waar wethouders van dezelfde politieke partij ook zijn moeten aftreden door vertraging en budgetoverschrijding. De partij die transparantie promoot, moet het ook in de praktijk waarmaken

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.