Intercitytrein, station Rotterdam Centraal

ProRail gunt spoorcontract PHS Rijswijk-Rotterdam aan Strukton

Intercitytrein, station Rotterdam Centraal

ProRail heeft maandag het contract voor Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk-Rotterdam aan Strukton gegund. Dit project heeft als doel om in 2024 acht intercity’s en zes sprinters  tussen Den Haag en Rotterdam te laten rijden. De gunningen voor andere contracten binnen dit project, zoals voor de  beveiligingssystemen, volgen later.

Volgens Strukton lag de focus in de aanbieding op het beperken van de hinder voor de omgeving en het creëren van tijd en ruimte voor een vlekkeloze systeemintegratie. “Door een slimme fasering en uitvoeringsmethode wordt de overlast voor de reizigers op station Delft Zuid van twee jaar teruggebracht naar een half jaar”, aldus het spoorbedrijf.

Strukton verzorgt het civiele werk en de spoorwerkzaamheden tussen Rijswijk en Delft Zuid. Daarbij worden de sporen van twee naar vier verdubbeld. Daarnaast haalt de aannemer de gelijkvloerse overweg tussen Rijswijk en Delft (’t Haantje) weg en legt een onderdoorgang aan. Dat zorgt voor een betere doorstroming van het weg- en treinverkeer.

Werkzaamheden

De spoorbrug over de Kerstanjewetering op de grens van Rijswijk en Delft wordt vervangen door een spoorbrug die geschikt is voor vier sporen. De nieuwe brug krijgt een doorvaarthoogte van 1.80 meter, zodat pleziervaartuigen er gemakkelijk onderdoor kunnen. In het nieuwe station van Delft komen in de tweede tunnelbuis ook sporen en een nieuw perron. Station Delft Zuid krijgt een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers en de huidige zijperrons worden vervangen door twee eilandperrons. Dit station krijgt ook liften voor de toegankelijkheid.

Op de trajecten van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer rijden minstens zes intercity’s en nog eens zes sprinters. Op het traject Den Haag-Rotterdam gaan zelfs acht intercity’s en zes sprinters rijden. De werkzaamheden gaan in november 2019 van start. Het project zal worden afgerond in de zomer van 2024.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.