Station Düsseldorf, bron: Sascha Brück

Raadslid Breda wil dat directe trein Eindhoven-Düsseldorf in Breda stopt

Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C3%BCsseldorf_Hbf_001.jpg Licentie: CC 3.0

Raadslid Hilrieke Nauta van Breda wil dat de rechtstreekse trein tussen Eindhoven en Düsseldorf doorrijdt naar Breda. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigde vorige week aan dat per 2025 een directe intercityverbinding start tussen Eindhoven en Düsseldorf.

Nauta maakt zich zorgen over de overstap in Eindhoven voor reizigers uit Breda. “Een overstap in Eindhoven betekent wachttijd, gedoe en onzekerheid.” In een brief naar het college van burgemeester en wethouders vraagt het GroenLinks-raadslid wat het college heeft ondernomen om deze intercity naar Breda te halen. “Waar is de Bredase lobby tot dusver op gestruikeld, ondanks de nauwe contacten op diverse overheidsniveaus?”

Volgens Nauta zou een aansluiting met Düsseldorf een aanwinst zijn voor Breda. “Met zijn directe verbinding naar Antwerpen en Brussel en de IC direct naar Rotterdam en Amsterdam leent juist Breda zich uitstekend als station voor deze nieuwe verbinding naar Duitsland,” schrijft ze in haar brief. Met deze verbinding zou Breda zich ook ‘nog steviger op de kaart’ zetten als woon- of werkplaats.

Onderzoek

Uit een onderzoek van het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Noord-Brabant en Limburg bleek dat de integratie van de bestaande intercity Eindhoven-Venlo en de huidige Duitse treindienst van Venlo naar Düsseldorf de voorkeur had. Daarbij wordt de huidige intercity van Utrecht naar Venlo ‘geknipt’ op Eindhoven: de trein rijdt dan niet meer door naar Venlo, maar stopt op Eindhoven en gaat dan verder naar Düsseldorf. Treinreizigers met bestemming Venlo moeten daardoor op Eindhoven overstappen op een andere trein.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er op deze variant wordt ingezet door alle partijen. Volgens het concept-programma is het de bedoeling dat vanaf 2025 gedurende een concessieperiode van 14 jaar dagelijkse één directe trein rijdt tussen Eindhoven en Düsseldorf.

Daardoor wordt de reistijd bijna een kwartier korter en stijgt het aantal treinreizigers naar verwachting met 250.000 reizigers per jaar. Dat is een toename van 40 procent. Van Veldhoven wil uiterlijk in december dit jaar de afspraken ondertekenen, zodat Verkehrsverbund Rhein Ruhr, de officiële concessiehouder, kan starten met het aanbestedingsproces.

Tweede spoor

Daarnaast is er de ambitie om de treindienst te verbeteren als er eenmaal een tweede spoor is aangelegd tussen de Duitse plaatsen Dülken en Kaldenkirchen. Ondanks dat dit project als prioriteit is gekenmerkt in Duitsland, zijn er nog geen concrete plannen hiervoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

4 reacties op “Raadslid Breda wil dat directe trein Eindhoven-Düsseldorf in Breda stopt”

Pat Rick|22.11.18|12:14

ik weet niet of DB wil meewerken aan zo’n verbinding met Antwerpen via Breda. Ze hebben nu al een ICE-bus rijden en dan moeten ze gaan investeren in iets dat hiermee gaat concurreren (waardoor hun bus minder rendament gaat maken).

Dat er geen financiering is voor de verdubbeling Kaldenkerken – Dulken, terwijl men deze maand 100 miljard aan investeringen heeft aangekondigd, zegt al genoeg. Het plan is vooral goed voor Breda, maar welk voordeel hebben de Duitsers?

Ruurd Jorritsma|22.11.18|16:48

De IC Dusseldorf-Eindhoven moet natuurlijk doorrijden naar Breda-Rdam-DHaag. Dat is van belang voor velen ook DB.

Ruurd Jorritsma|22.11.18|16:52

Die IC Dusseldorf-Eindhoven moet gewoon gekoppeld worden aan de IC Eindhoven-Rdam-DHaag. Dat is on veler belang, ook van Breda en DB.

Raymond Van Den Hoven|22.11.18|17:26

Daarbij wordt de huidige intercity van Utrecht naar Venlo ‘geknipt’ op Eindhoven: de trein rijdt dan niet meer door naar Venlo, maar stopt op Eindhoven en gaat dan verder naar Düsseldorf.

Lees deze zin nog eens? En de rest van het artikel klopt wel?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.