Nachtvlucht van Infrabel met een drone

Infrabel test drone tegen kabeldiefstal spoor

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft vorige week dinsdag een test uitgevoerd met een drone om te bewijzen dat deze effectief kan worden ingezet tegen kabeldiefstal. Voordat deze echter gebruikt kan worden, moet de Belgische wetgeving worden aangepast.

Met de drone werd in de omgeving van de spoorlijn Charleroi-Mariembourg een nachtvlucht gemaakt buiten het oogbereik van zijn piloot. Het doel van hiervan was om aan te tonen dat deze technologie ook in België veilig en efficiënt kan worden ingezet, bijvoorbeeld om kabeldiefstal tegen te gaan. De drone van fabrikant en uitvoerder Delair heeft zich in het buitenland al bewezen. Het toestel wordt in Frankrijk al jaren ingezet om de infrastructuur en dan met name de spoorinfrastructuur te controleren.

De drone weegt 15 kilo, heeft een spanwijdte van 3,3 meter en een snelheid van 50 kilometer per uur. Het toestel is voorzien van twee camera’s, waaronder een met thermische nachtvisie en is daarom geschikt voor nachtelijke surveillance.

Wetgeving

De experts van Infrabel zijn overtuigd van de meerwaarde, maar het is wettelijk nog niet mogelijk om deze drone in gebruik te nemen. In België geldt een koninklijk besluit waarin het gebruik van drones wordt geregeld. Zo is de bediening van een drone buiten oogbereik verboden.

Daarom hoopt Infrabel dat het wettelijk kader de komende maanden ‘in de juiste richting kan evolueren’. Op het moment dat dit gebeurt, zou de Belgische spoorbeheerder in een paar maanden tijd een partner kunnen vinden die de surveillance namens Infrabel zou kunnen uitvoeren. Op termijn is het de bedoeling om drie tot vier vluchten per maand uit te voeren met de steun van een team van de Federale Spoorwegpolitie, dat klaar staat om in te grijpen bij verdacht gedrag.

Slecht jaar

Volgens Infrabel werd het spoor in 2018 zwaar geraakt door kabeldiefstallen. Sinds begin dit jaar veroorzaakten 261 diefstallen in totaal 45.693 minuten vertraging. Het toppunt was tussen juni en oktober: in deze maanden werden 225 diefstallen gepleegd. Een bende stal in september 2,6 kilometer kabel, waardoor het treinverkeer tussen Luik en de Duitse grens uren stil lag.

Lees ook:

Dievenbende steelt 2,6 kilometer aan spoorkabel in België

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Infrabel test drone tegen kabeldiefstal spoor”

Pat Rick|19.11.18|14:31

Wellicht ook interessant voor Nederland? En staan de wetten in Nederland dit drone-gebruik wel toe?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.