Bouw derde spoor Zevenaar afgerond

De aanleg van het Nederlandse deel van het derde spoor tussen Zevenaar en Oberhausen is zondag afgerond. De afgelopen jaren zijn voor de bouw van het derde spoor onder andere drie kilometer aan rails aangelegd en de stroomvoorziening en beveiliging aangepast.

Zevenaar is een belangrijk internationaal spoorknooppunt. Hier komen goederentreinen van de Betuweroute en reizigerstreinen uit Arnhem en Duitsland samen. Het derde spoor is gebouwd om de toekomstige groei in het reizigers- en goederenvervoer op te vangen. Als de Duitse kant van het traject over een aantal jaar wordt afgerond, kan de gehele Betuweroute nog beter worden benut.

Werkzaamheden

In 2014 werd het ATB-systeem vervangen door het European Rail Traffic Management System (ERMTS). Ditzelfde systeem werd op de Betuweroute vervangen door een nieuwe versie. Daardoor is de gehele Betuweroute voorzien van ERTMS Level 2. Een jaar later werden de sporen en wissels vernieuwd. In en rondom Zevenaar werden nieuwe hogesnelheidswissels aangelegd.

De stroomvoorziening werd in 2016 omgebouwd van 1500 Volt naar 25 kV door ingenieursbureau Movares en aannemer Dura Vermeer. Daardoor hoeven goederentreinen nog maar één keer van spanningssysteem te wisselen.

Vorig jaar ging de bouw van het derde spoor tussen Zevenaar Oost en de Duitse grens van start. Hiervoor werden in mei vijf grote hogesnelheidswissels, waaronder drie ‘megawissels’, van Voestalpine Wisselbouw Nederland neergelegd. Over deze 1 op 29-wissels kunnen treinen met een snelheid van 140 kilometer per uur rijden.

Duitsland

Aan de Duitse kant van het spoor zal er de komende jaren nog veel werk worden verricht. Twee jaar geleden is de bouw van een 70 kilometer lang spoor tussen Emmerich en Oberhausen gestart. Voor dit project moet DB Netz meer dan honderd viaducten nieuw laten bouwen of aanpassen en tientallen overwegen opheffen. Omdat nog niet alle procedures afgerond zijn, is het nog niet bekend wanneer het derde spoor aan de Duitse kant gereed zal zijn. Naar verwachting zal dit op z’n vroegst in 2022 zijn.

Ook in 2019 zal er nog aan het derde spoor in Duitsland worden gewerkt. Daardoor is de Betuweroute in Nederland soms niet of gedeeltelijk beschikbaar voor goederenvervoer. Treinen worden omgeleid via de grensovergang bij Venlo en bij Bad Bentheim. Vervoer van gevaarlijke stoffen gaat wel zoveel mogelijk via de Betuweroute.

Lees ook:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Bouw derde spoor Zevenaar afgerond”

Pat Rick|22.11.18|15:30

Prachtig, maar het derde spoor stopt gewoon bij op de grens. Het is niet eens doorgetrokken naar Emmerik, want deze plannen zijn 20 november ter inzage/inspraak aangeboden (PFA 3.5). Men mag daar wel vaart maken of uitkijken naar alternatieven. Als men het derde spoor aanlegt tot Friedrichsfeld en daar een nieuwe brug slaat over de Lippe, kan men ook gebruik maken van de bestaande goederenspoorlijn Wesel-Oberhausen

Arco Sierts|26.11.18|00:42

@Pat Rick: onderschat niet de kwaliteits/capaciteitsverbetering van dit (op zich korte) stuk 3e spoor! Een ICE die achter een goederentrein boemelt, kan deze nu snel inhalen. Ook het in/uitvoegen/doorkruisen bij Zevenaar kan nu vloeiender. Vooral de combi met ETCS-L2 pakt hier goed uit. Prima dat ProRail en Ministerie doorgepakt hebben, en niet op Duitsland hebben gewacht. Mooi stukje werk! Hier gaan reizigers en verladers veel plezier van hebben, vooral in de bijsturing :)

Wiebe Goossen|27.12.18|16:32

Voor de verandering kan eens niet worden gesproken van stroperigheid en besluiteloosheid aan Nederlandse kant en dat is wel een complimentje waard! Ergerlijk is natuurlijk wel dat een behoorlijke aansluiting aan Duitse zijde nóg twee a drie jaar op zich (moet) laten wachten…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bouw derde spoor Zevenaar afgerond | SpoorPro.nl

Bouw derde spoor Zevenaar afgerond

De aanleg van het Nederlandse deel van het derde spoor tussen Zevenaar en Oberhausen is zondag afgerond. De afgelopen jaren zijn voor de bouw van het derde spoor onder andere drie kilometer aan rails aangelegd en de stroomvoorziening en beveiliging aangepast.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Bouw derde spoor Zevenaar afgerond”

Pat Rick|22.11.18|15:30

Prachtig, maar het derde spoor stopt gewoon bij op de grens. Het is niet eens doorgetrokken naar Emmerik, want deze plannen zijn 20 november ter inzage/inspraak aangeboden (PFA 3.5). Men mag daar wel vaart maken of uitkijken naar alternatieven. Als men het derde spoor aanlegt tot Friedrichsfeld en daar een nieuwe brug slaat over de Lippe, kan men ook gebruik maken van de bestaande goederenspoorlijn Wesel-Oberhausen

Arco Sierts|26.11.18|00:42

@Pat Rick: onderschat niet de kwaliteits/capaciteitsverbetering van dit (op zich korte) stuk 3e spoor! Een ICE die achter een goederentrein boemelt, kan deze nu snel inhalen. Ook het in/uitvoegen/doorkruisen bij Zevenaar kan nu vloeiender. Vooral de combi met ETCS-L2 pakt hier goed uit. Prima dat ProRail en Ministerie doorgepakt hebben, en niet op Duitsland hebben gewacht. Mooi stukje werk! Hier gaan reizigers en verladers veel plezier van hebben, vooral in de bijsturing :)

Wiebe Goossen|27.12.18|16:32

Voor de verandering kan eens niet worden gesproken van stroperigheid en besluiteloosheid aan Nederlandse kant en dat is wel een complimentje waard! Ergerlijk is natuurlijk wel dat een behoorlijke aansluiting aan Duitse zijde nóg twee a drie jaar op zich (moet) laten wachten…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.