Overweg Scheemda hek ProRail

Hek geplaatst bij gevaarlijke overweg in Scheemda

Er is donderdag een hek geplaatst bij de overweg aan de Vogelzangsterweg in Scheemda. Daarmee is de Niet Actief Beveiligde Overgang (NABO) aan de zuidkant nu afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren en enkele omwonende boeren kunnen het hek openen. Volgens ProRail neemt de kans op een dodelijke ongeluk drastisch af doordat veel minder verkeer deze Groningse NABO kan kruisen.

Begin vorige week zijn de fundering en de voedingskabel voor de energievoorziening van het hek aangelegd. Daardoor kunnen agrariërs in de omgeving het hek zelf op afstand elektronisch openen.

Maatregelen

In augustus kwam een 78-jarige automobilist om het leven na een botsing met een Arriva-trein op deze onbeveiligde overweg in Scheemda. ProRail, de gemeente Oldambt en omwonenden zijn daarna in overleg gegaan en hebben vier maatregelen opgesteld. Het hek aan de zuidkant van het spoor is er hier een van.

Ook worden er extra borden neergezet om weggebruikers te wijzen op de spoorwegovergang. De voorbereiding en uitvoering van het aanbrengen van de beveiligingsinstallatie wordt versneld uitgevoerd, zodat de NABO eind 2019 voorzien is van bomen en bellen. Tot slot gaan zowel ProRail als de gemeente extra verkeerscontroles uitvoeren.

Ongelukken

In de afgelopen jaren gebeurden er meerdere ongelukken op deze spoorwegovergang. In 2015 kwam een 78-jarige automobilist om het leven na een aanrijding met een trein. Begin dit jaar schampte een trein een bestelbus, waardoor het treinverkeer stilgelegd moest worden. Hierbij raakte niemand gewond.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.