Een bierfiets, bron: Hollandse Hoogte

Rechter: verhuurder bierfiets hoeft schade NS-trein niet te betalen

De verhuurder van een bierfiets die in botsing kwam met een trein, hoeft de schade aan het treinstel niet te betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald in een zaak die spoorvervoerder NS en haar verzekeringsmaatschappij hadden aangespannen tegen de verhuurder. Ze eisten een schadevergoeding van bijna 173.000 euro.

Door het ongeluk in april 2015 viel een dode. Het was een speler van een voetbalvereniging uit Nuenen. De voetbalclub had de bierfiets gehuurd om het kampioenschap te vieren.

Bierfiets

De NS vond dat de verhuurder aansprakelijk is voor het ongeval, omdat hij een te brede bierfiets zou hebben verhuurd. Ook zou de verhuurder onbetamelijk hebben gehandeld, omdat hij wist dat er alcohol zou worden gedronken.

Maar de rechtbank vindt het de verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets als zij alcohol drinken. Bovendien was de fiets weliswaar breder dan de maximaal toegestane 1,5 meter, maar uit niets blijkt dat de breedte de oorzaak was van het ongeval. Ook is niet gebleken dat alcoholgebruik leidde tot het ongeluk, aldus het vonnis. De oorzaak van de aanrijding is altijd onduidelijk gebleven.

Bron: ANP

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.