Botsing auto-trein in Scheemda (bron: De Vries Media)

ProRail: spoorwegovergang Scheemda eind 2019 beveiligd

De spoorwegovergang aan de Vogelzangsterweg in Scheemda wordt versneld beveiligd met slagbomen, bellen en lampen. Naar verwachting kan al het verkeer er eind 2019 gebruik van maken. Tot die tijd sluit ProRail de overweg met een hek af voor autoverkeer. Landbouwverkeer, fietsers en voetgangers kunnen nog wel gebruikmaken van deze route.

ProRail heeft in de afgelopen weken met de gemeente en omwonenden gekeken naar diverse maatregelen. Daarbij is volgens de spoorbeheerder meegewogen dat deze route een ongewenste sluiproute is voor autoverkeer, maar tegelijkertijd een belangrijke verbinding voor fietsers en voetgangers.

Maatregelen

In opdracht van ProRail en de gemeente wordt er een hek aan de zuidkant van het spoor geplaatst, waardoor de doorgaande route tussen Scheemda en Meeden wordt afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen het hek wel passeren. Voor agrariërs uit de omgeving is het hek op afstand elektronisch te openen, zodat zij hun akkers kunnen bereiken.

Om verkeer alert te maken voor het passeren van de overweg komt er extra bebording. In de tussentijd start ProRail de voorbereidingen voor de installatie van een beveiligde spoorwegovergang.

Ongelukken

In de afgelopen jaren gebeurden er vijf ongelukken op deze spoorwegovergang. In 2015 kwam een 78-jarige automobilist om het leven na een aanrijding met een trein. Begin dit jaar schampte een trein een bestelbus, waardoor het treinverkeer stilgelegd moest worden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.