Vijf overwegen iets langer dicht wegens glad spoor

In verband met de kans op gladde sporen in de herfst heeft ProRail deze week de dichtligtijden van vijf overwegen aangepast. Als er een trein aankomt, zullen de bomen op deze overwegen iets eerder dichtgaan dan gebruikelijk. Dit geldt van 1 oktober tot 9 december. Het gaat de om de overwegen bij de stations Baarn, Den Dolder, Dalfsen, Wierden en Haren.

Als het spoor glad is, kunnen treinen minder goed remmen. Om te voorkomen dat treinen doorglijden en op een open overweg terechtkomen, past ProRail in de herfst de instellingen bij vijf overwegen aan. Zodra de trein het station komt binnenrijden, sluit de overweg achter het station sneller dan anders. Dit voorkomt gevaarlijke situaties op overwegen. Automobilisten, fietsers en voetgangers moeten hierdoor iets langer moeten wachten bij de overwegen.

Bij station Baarn gaat het om de overweg op de Van Heutszlaan, in Den Dolder op de Dolderseweg en in Wierden om de spoorwegovergang aan de Hexelseweg. In Dalfsen en Haren gaat het om de oversteekplaatsen bij de stations.

Herfstmaatregelen

Het verlengen van de dichtligtijden van spoorwegovergangen is een van de herfstmaatregelen die ProRail per 1 oktober heeft genomen. De spoorbeheerder rijdt ook met twaalf treinen die zijn voorzien van een installatie die gel op de rails aanbrengt. De combinatie van regen- en bladval zorgt voor gladde smurrie op het spoor, waardoor treinen geen goede grip hebben. Sandite bestaat uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel en maakt de sporen minder glad. Vorig jaar smeerde ProRail in totaal 104651 liter gel op het spoor.

Ook heeft ProRail de vertrek- en aankomsttijden op vijftien trajecten aangepast. Het gaat maar om een minuut verschil, maar dat geeft treinen extra tijd om rustig op te trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Vijf overwegen iets langer dicht wegens glad spoor”

Peter Janssen|02.10.18|16:18

Hoelang blijft Sandite eigenlijk zitten. Als er een paar treinen overheen zijn gereden is het er dan weer af?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.