Een spoorwegovergang, foto: ProRail

Vier kinderen komen om bij botsing tussen bakfiets en trein

Op een spoorwegoverweg in Oss is donderdagochtend rond 8.20 uur een trein in aanrijding gekomen met een elektrische bakfiets. Daarbij zijn vier kinderen om het leven gekomen en een kind en een volwassene zwaargewond geraakt. Tijdens een persconferentie liet ProRail-topman Pier Eringa weten dat het niet ging om een risico-overweg. 

Bovendien zijn er geen signalen dat de overweg op het moment van het ongeval niet heeft gefunctioneerd. Eringa benadrukte het belang van grondig onderzoek om achter de oorzaak te komen. Dit onderzoek wordt nu uitgevoerd. Daarbij worden ook de beelden gebruikt op de trein. De betrokken trein was uitgerust met een frontcamera.

Hulpdiensten uit de regio en medewerkers ProRail kwamen na het ongeluk snel ter plaatse, maar het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. “Het is een inktzwarte dag”, aldus de ProRail-topman. “Het is verschrikkelijk voor de nabestaanden en betrokkenen. Hier zijn geen woorden voor.”

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Deskundigen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn op de plek van het ongeluk gegaan voor een verkennend onderzoek. De Onderzoeksraad is een onafhankelijke organisatie die onder andere op basis van onderzoek naar ernstige spoorongelukken op het spoor aanbevelingen geeft om de veiligheid te verbeteren. De Raad voerde eerder al een breed onderzoek uit naar ongelukken op spoorwegovergangen.

Directeur Operatie bij NS, Marjan Rintel, zei tijdens de persconferentie dat alle NS’ers meeleven met de slachtoffers, de nabestaanden en met de reizigers en collega’s in de trein. “Iedereen is aangedaan door het dramatische ongeluk.” Er is een speciale informatielijn door NS opgestart voor de reizigers in de trein en omstanders die het ongeluk hebben zien gebeuren; zij kunnen via het nummer 0800-6677888 contact opnemen met NS.

Lees ook:

Onderzoeksraad: ministerie moet meer de regie nemen in veiligheid op overwegen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.