Meubilair op station Hoevelaken

Perronmeubilair wordt vernieuwd op zeven stations in Gelderland

Zeven stations in Gelderland worden vanaf deze week voorzien van nieuw meubilair. Het gaat om de stations aan de Gelderslijn: Opheusden, Elst, Arnhem Zuid, Kesteren, Hemmen-Dodewaard, Apeldoorn. Deze week beginnen de werkzaamheden op station Tiel Passewaaij.

Eerst worden de oude stalen banken verwijderd en andere objecten die in de weg zitten. Volgens ProRail is het doel om alle perrons overzichtelijker te maken. Ook wordt er zo meer ruimte voor het in- en uitstappen gecreëerd. Daarna worden er nieuwe houten banken, beschuttingsruimtes, reisinformatiepanelen en prullenbakken teruggeplaatst. De banken zijn gemaakt door Jan Kuipers Nunspeet en de beschuttingsruimtes worden geleverd door Epsylon.

Door de werkzaamheden is er ongeveer drie tot vier weken lang geen of minder zitgelegenheid op deze stations. De spoorbeheerder hoopt op die manier de stations comfortabeler en aantrekkelijker te maken. Bovendien zijn de nieuwe meubels ook duurzamer.

200 stations

De vervanging op deze zeven stations is onderdeel van een grootschalig project, waarbij het meubilair de komende tien jaar op een kleine 200 stations wordt vervangen. “Het doel is om het perronmeubilair op alle stations in Nederland te vernieuwen,” legt ProRail-woordvoerder René Vegter uit. “We hebben al ongeveer 100 stations gedaan. De stip op de horizon die daarvoor staat is 2030, dus we zijn daar de komende jaren nog wel zoet mee.”

De komende jaren hoopt ProRail werkzaamheden te combineren. De spoorbeheerder is ook nog steeds bezig met project P76, waarbij perrons opgehoogd worden naar de Europese standaard hoogte. Ongeveer driekwart van de stations zijn al aangepast. Vegter: “Nu pakken we stations nog aan op de lijn. Zo hebben we de Maaslijn al gedaan en wat lijnen in Groningen gedaan. In de toekomst willen we dat meer gaan combineren met bestaande werkzaamheden. Zo kunnen we meer werk met werk maken.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.