Een trein van NS op station Amersfoort, foto: ProRail

Oefening met terroristisch aanslag op station Amersfoort

Op en rondom station Amersfoort vindt woensdag en donderdag een crisisoefening plaats, waarbij een terroristische aanslag wordt nagebootst. Het gaat om een grote landelijke oefening van Veiligheidsregio Utrecht (VRU), politie, defensie, NS, gemeente Amersfoort en ProRail.

Volgens de partijen is terrorisme “een risico dat voor Nederland niet kan worden uitgesloten”. Daarom is het volgens hen van belang dat hulpdiensten zo goed mogelijk zijn voorbereid. Twee weken geleden was er een steekpartij met vermoedelijk een terroristisch motief in het centraal station van Amsterdam. Daarbij raakten twee Amerikaanse toeristen gewond.

Oefening

Gedurende de twee dagen worden situaties nagebootst waarbij acteurs worden ingezet. Het doel van deze oefening is om ervoor te zorgen dat in geval van een terroristische aanslag alle partijen zo goed mogelijk samenwerken.

Treinen en bussen rijden volgens de dienstregeling en het station en de perrons zijn gewoon bereikbaar. Ook woningen en bedrijven rondom het station zijn gewoon bereikbaar. Woensdag en donderdag zijn er wel agenten en militairen op en rond het station aanwezig.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.