Rangeerterrein Kijfhoek met ondergaande zon

ProRail laat onderzoek uitvoeren en neemt maatregelen veiligheid Kijfhoek

ProRail laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de veiligheidscultuur op rangeerterrein Kijfhoek. Ook neemt de spoorbeheerder stevige maatregelen om de veiligheid op het rangeerterrein weer op niveau te brengen, waaronder het aanstellen van een integraal manager. Deze persoon zal onder andere eindverantwoordelijk zijn voor de veilige bedrijfsvoering van het goederenemplacement.

De integraal manager Kijfhoek is niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van het rangeerterrein, maar ook moet deze manager op korte termijn maatregelen uitvoeren, een structureel verbeterplan opstellen en uitvoeren, en de vertrouwensrelatie met partners in de omgeving herstellen.

Wekelijkse inspecties

Op de verkeersleidingspost heeft ProRail al verschillende maatregelen genomen. Bij een dagelijkse veiligheidsdagstart worden de werkzaamheden van de dag daarvoor getoetst aan de veiligheidsprocedures. Ook worden er onverwachte veiligheidsinstructies uitgevoerd.

Op het terrein zelf mogen spoorwerkers vanaf nu alleen aan het werk na een uitgebreide veiligheidsinstructie. ProRail zet structureel toezichthouders in om dit en andere veiligheidszaken te monitoren. Daarnaast voeren managers van ProRail, de vervoerder en aannemer wekelijks inspectierondes uit.

ProRail laat weten ‘intensieve afstemming’ te hebben met betrokken partijen, zoals de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid van de gemeente Zwijndrecht, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, ILT en Strukton.

Spoorwegwet

In de afgelopen maanden zijn er meerdere (bijna) ongelukken gebeurd op rangeerterrein Kijfhoek in Zuid-Holland. Op 15 juni reed een lorrie van aannemer Strukton tegen een ketelwagon met brandbare stoffen. De ketelwagon raakte niet beschadigd, daarom was er geen gevaar voor de omgeving, maar het was wel aanleiding voor de ILT om onderzoek uit te voeren naar de veiligheidscultuur op het terrein.

Daaruit bleek dat er regelmatig werd afgeweken van veiligheidsprotocollen en -procedures, en dat daarom de Spoorwegwet was overtreden. Alle grootschalige werkzaamheden werden eerder al stilgelegd door de Inspectie, tot ProRail en Strukton kunnen aantonen maatregelen te hebben genomen om de veiligheid weer op orde te krijgen.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.