Spoorberm bij het emplacement van Utrecht Centraal

ProRail onderzoekt alternatief voor omstreden onkruidbestrijdingsmiddel

ProRail gaat onderzoek doen naar alternatieven voor onkruidbestrijdingsmiddelen met de omstreden stof  glyfosaat. In de tweede helft van 2018 start de spoorbeheerder pilots met niet-chemische onkruidbestrijding. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat staan al langer ter discussie. In 2015 oordeelde het WHO-agentschap voor kankeronderzoek IARC dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor de mens. In 2017 werd dit onderzoek ontkracht. In de Europese Unie werd eind november 2017 besloten de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Niettemin mogen de afzonderlijke EU-lidstaten glyfosaat verbieden.

In Nederland is het middel buiten de landbouw verboden op verharde en onverharde terreinen, op een aantal uitzonderingen na. De staatssecretaris heeft toegezegd om stappen te nemen in de afbouw van het gebruik van chemische middelen bij instanties zoals ProRail en Rijkswaterstaat, omdat deze ‘een voorbeeldfunctie dienen te vervullen’.

Onkruidbestrijding

ProRail gebruikt glyfosaathoudende middelen om onkruid te bestrijden op en rondom het spoor. In de afgelopen jaren heeft de spoorbeheerder het gebruik hiervan al gehalveerd. Nu wordt het enkel ingezet op ballastbedden en schouwpaden, als het nodig is om beschikbaarheids- en veiligheidsrisico’s te voorkomen. Op andere plekken op en rondom het spoor, worden alternatieve methoden gebruikt zoals het wegbranden van onkruid. Wegens de grote hoeveelheid kabels op sommige plekken langs het spoor, is een hittebehandeling hier geen optie.

Volgens de staatssecretaris is ProRail aan het onderzoeken of er een scherper onderscheid is te maken tussen situaties met en zonder risico’s, om zo het aantal plekken waar glysofaathoudende middelen worden gebruikt verder terug te dringen. Ook gebruikt de spoorbeheerder anti-vegetatiematten om de groei van onkruid tegen te houden. Dan is er helemaal geen behoefte aan onkruidbestrijding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail onderzoekt alternatief voor omstreden onkruidbestrijdingsmiddel”

John Hogaarts|01.08.19|16:29

gaat eens proberen met heet kokend water.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail onderzoekt alternatief voor omstreden onkruidbestrijdingsmiddel | SpoorPro.nl
Spoorberm bij het emplacement van Utrecht Centraal

ProRail onderzoekt alternatief voor omstreden onkruidbestrijdingsmiddel

ProRail gaat onderzoek doen naar alternatieven voor onkruidbestrijdingsmiddelen met de omstreden stof  glyfosaat. In de tweede helft van 2018 start de spoorbeheerder pilots met niet-chemische onkruidbestrijding. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat staan al langer ter discussie. In 2015 oordeelde het WHO-agentschap voor kankeronderzoek IARC dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor de mens. In 2017 werd dit onderzoek ontkracht. In de Europese Unie werd eind november 2017 besloten de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Niettemin mogen de afzonderlijke EU-lidstaten glyfosaat verbieden.

In Nederland is het middel buiten de landbouw verboden op verharde en onverharde terreinen, op een aantal uitzonderingen na. De staatssecretaris heeft toegezegd om stappen te nemen in de afbouw van het gebruik van chemische middelen bij instanties zoals ProRail en Rijkswaterstaat, omdat deze ‘een voorbeeldfunctie dienen te vervullen’.

Onkruidbestrijding

ProRail gebruikt glyfosaathoudende middelen om onkruid te bestrijden op en rondom het spoor. In de afgelopen jaren heeft de spoorbeheerder het gebruik hiervan al gehalveerd. Nu wordt het enkel ingezet op ballastbedden en schouwpaden, als het nodig is om beschikbaarheids- en veiligheidsrisico’s te voorkomen. Op andere plekken op en rondom het spoor, worden alternatieve methoden gebruikt zoals het wegbranden van onkruid. Wegens de grote hoeveelheid kabels op sommige plekken langs het spoor, is een hittebehandeling hier geen optie.

Volgens de staatssecretaris is ProRail aan het onderzoeken of er een scherper onderscheid is te maken tussen situaties met en zonder risico’s, om zo het aantal plekken waar glysofaathoudende middelen worden gebruikt verder terug te dringen. Ook gebruikt de spoorbeheerder anti-vegetatiematten om de groei van onkruid tegen te houden. Dan is er helemaal geen behoefte aan onkruidbestrijding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail onderzoekt alternatief voor omstreden onkruidbestrijdingsmiddel”

John Hogaarts|01.08.19|16:29

gaat eens proberen met heet kokend water.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.