Treinen op station Utrecht, foto: NS

Utrecht Centraal is drukste station van Nederland

Utrecht Centraal is het drukste station van Nederland, blijkt uit cijfers van NS. In 2017 steeg het aantal in- en uitstappers per werkdag met drie procent naar 186.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. De Utrechtse OV-terminal wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal dat met een toename van zes procent groeit naar 184.000 in- en uitstappers.

De groei op de vijf grootste stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport is gemiddeld 5 procent. De grootste stijger van deze vijf is station Schiphol Airport met 9 procent naar zo’n 86.000 in- en uitstappers. Dit heeft te maken met de grote groei van de luchthaven.

Toename

Ook Amsterdam Zuid doet het goed, met circa 54.500 in- en uitstappers. Op dit station is zelfs een groei van 20 te zien. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het gebied en de aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling 2017. Door de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn zal deze groei verder doorzetten.

De relatief nieuwe stations doen het volgens NS ook goed vanwege het ‘ingroei-effect’. “Je ziet dat de eerste jaren hier de reizigersgroei geleidelijk toeneemt, waarna het stabiliseert.” Utrecht Vaartsche Rijn heeft in 2017 al meer dan 6.000 in- en uitstappers en Utrecht Leidsche Rijn laat het hoogste groeipercentage van 137 procent zien naar circa 2.100 in- en uitstappers. Station Dordrecht Zuid is de grootste daler van het geheel. Daar nam het aantal reizigers met 18 procent af naar ruim 1.000 in- en uitstappers. Dit komt door aanpassingen in de dienstregeling.

De kleinste stations waar alleen NS rijdt, zijn Eijsden met 181 in- en uitstappers en Soest met 218. NS deelt ter ere van de kleine stations donderdagavond daar ijsjes uit in de avondspits.

Stedelijke gebieden

In 2017 bedraagt het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag ongeveer 1,3 miljoen. De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden. De groei op de gemiddelde werkdag is in de spits groter dan in de dalperiode.

De cijfers van NS zijn gebaseerd op de NS‐reisgegevens van het afgelopen jaar en gaan uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS rijdt. Op stations waar ook andere treinvervoerders actief zijn, zijn alleen de in‐ en uitstappers van NS‐treinen weergegeven. De bron voor het berekenen van het aantal in‐ en uitstappers is de OV‐chipkaartdata.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.