Rood sein, seinen, wissels, rails, Utrecht

ProRail gunt opdracht voor Objecttype Bibliotheek Spoor aan Moxio

ProRail heeft een aanbesteding voor het leveren van een totaaloplossing voor de Objecttype Bibliotheek Spoor gegund aan softwarebedrijf Moxio. Dat heeft de spoorbeheerder vorige week bekendgemaakt via Tenderned. Het gaat om een opdracht ter waarde van 2,4 miljoen euro voor een periode van vijf jaar, met een optie tot verlenging met vijf jaar.

In de Objecttype Bibliotheek Spoor (OTL) legt ProRail digitaal spoorse begrippen en definities over spooronderdelen vast. OTL heeft als doel dat spoormedewerkers en systemen in dezelfde taal met elkaar communiceren over de railinfrastructuur. De definities en begrippen zijn van tevoren met betrokken partijen afgesproken om eenduidigheid te bewerkstelligen. Het project betreft het beheer en toegankelijk maken van OTL Spoor voor alle betrokkenen en partners van ProRail.

Objecttype Bibliotheek Spoor

OTL stelt achterliggende systemen in staat om naast de objectkenmerken ook gerelateerde informatie op te vragen. Ook wordt aangegeven welke objecten aan elkaar zijn gerelateerd. Dit maakt het mogelijk om intelligentere validaties uit te voeren, waarmee de aanlevering van informatie in de spoorsector kan worden verbeterd.

In dit model zit opgesloten dat de data digitaal wordt gecontroleerd, om fouten te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat bij een symmetrisch wissel slechts twee spoortakken aan wordt geleverd. Het model dwingt stapsgewijs af dat het er drie moeten zijn.

SpoorData

OTL is onderdeel van het Programma SpoorData. ProRail is in 2015 met dit programma gestart om ervoor te zorgen dat verkeersleiders, capaciteitsplanners, machinisten, spooringenieurs, storingsmonteurs en inspecteurs zich in hun dagelijks werk kunnen baseren op actuele en betrouwbare informatie over de spoorinfrastructuur.

Lees ook:

Spoorbedrijven moeten in één standaardtaal spreken over spoordata

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.