Spoorwegovergang, foto: ProRail

ProRail opent meldpunt gevaarlijke situaties overwegen

ProRail heeft een meldpunt voor beroepschauffeurs geopend voor gevaarlijke situaties op overwegen. In de afgelopen jaren gebeurden er veel ongelukken met groot materieel op spoorwegovergangen. Een vrachtwagen die stil komt te staan op een overweg creëert een levensgevaarlijke situatie, voor zowel de vrachtwagenchauffeur als de machinist en passagiers in de aankomende trein.

Volgens de spoorbeheerder gaat het steeds vaker mis op spoorwegovergangen: vorig jaar raakten meer treinen hierdoor vertraagd dan het jaar daarvoor. In 2016 liepen 5.702 treinen vertraging op. In 2017 waren dat er 5.978. Een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door (bijna) aanrijdingen met vrachtwagens.

Beroepschauffeurs

Het meldpunt is bedoeld voor beroepschauffeurs. Zij kunnen potentieel gevaarlijke situaties op overwegen melden. Volgens ProRail zijn er verschillende manieren waarom een onveilige situatie kan ontstaan. Een chauffeur kan in de fout gaan, maar ook wegonduidelijkheid, verkeersopstoppingen of onhandig geplaatste objecten kunnen een overweg onveilig maken. “In de laatste drie gevallen twijfel toeslaan en kunnen vrachtwagens vast komen te staan op overwegen,” zegt ProRail.

Een vrachtwagen die vast komt te staan op een overweg, creëert een levensgevaarlijke situatie. Niet alleen voor hem- of haarzelf, maar ook voor de machinist en treinpassagiers van de aankomende trein. De trein kan door de klap namelijk ontsporen. Daarnaast zorgt een aanrijding voor grote schade aan het spoor, overweginstallaties en de trein. Het treinverkeer kan hierdoor dan ook dagen stilliggen.

Meldingen

Beroepschauffeurs kunnen via e-mail, Twitter of telefonisch een melding maken van een gevaarlijke situatie. ProRail neemt de meldingen in behandeling en gaat in gesprek met andere partijen, zoals wegbeheerders en gemeenten, om de situatie aan te passen. De spoorbeheerder is een campagne gestart voor het meldpunt met vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard, ook wel bekend van het nummer ‘Met de vlam in de pijp’.

ProRail probeert op verschillende manieren overwegen veiliger te maken. Zo probeert ProRail alle onbewaakte spoorwegovergangen te beveiligen of te verwijderen. Ook startte ProRail in maart een proef met flitsen bij overwegen. Automobilisten en brom- en snorfietsers die de verkeersregels negeerden konden rekenen op fikse boetes.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.