Treinstation Amsterdam Centraal, foto: ProRail

350 miljoen euro voor uitbreiding treinverkeer Amsterdam

Foto: ProRail

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regio Amsterdam trekken in totaal 350 miljoen euro uit om het aantal treinen van en naar Amsterdam Centraal te laten groeien van 34 naar 57. Dit maakt het mogelijk om met zes intercity’s per uur te rijden naar de stations van Alkmaar, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Ook wordt station Amsterdam Zuid uitgebreid met een extra vijfde en zesde spoor.

Uit de analyse die in opdracht van het ministerie door ProRail en NS is uitgevoerd blijkt dat een variant met negen doorgaande perronsporen op Amsterdam Centraal en zes sporen op Amsterdam Zuid ‘aansluit bij de vervoervraag’ van Amsterdam en en bijdraagt ‘aan een robuuste dienstregeling’. Het is de bedoeling dat deze uitbreiding voor 2030 gereed is.

Er is gekozen om internationale treinen naar Amsterdam Zuid te laten rijden, omdat het makkelijker is om de faciliteiten hiervoor op dit station in te richten. Binnen het project Zuidasdok werd daarnaast al rekening gehouden met latere aanleg van een vijfde en zesde spoor.

Amsterdam Zuid

Binnenlandse reizigers kunnen straks iedere tien minuten naar Amsterdam Centraal reizen. Mogelijk zal de Intercity Direct straks ook Amsterdam Zuid aan doen. Het is daarnaast straks ook mogelijk om vanuit Amsterdam Zuid de metro te pakken. Tot 2040 worden er in de regio 230.000 extra woningen gebouwd, waarvan een deel langs de spoorverbinding tussen Schiphol en Amsterdam.

“In de komende tien jaar komen er in de Randstad nog zo’n 500.000 mensen bij. Station Amsterdam Centraal is één van de drukste stations van Nederland met dagelijks zo’n 200.000 reizigers”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven. “Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar Amsterdam te reizen.”

Investeringen

Het ministerie trekt voor de verbouwing van Amsterdam Centraal 150 miljoen euro extra uit. Voor Amsterdam Zuid heeft Van Veldhoven met de regio afgesproken om gezamenlijk ongeveer 200 miljoen euro te investeren voor de uitbreiding met een vijfde en zesde spoor. De regio investeert daarvan 35 miljoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.