Koning Willem-Alexander opent station Eemshaven

Koning opent spoorlijn Roodeschool-Eemshaven

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag de nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven geopend. De ceremonie vond plaats bij het nieuwe treinstation Eemshaven in de provincie Groningen.

Koning Willem-Alexander nam de trein naar station Eemshaven, waar de officiële opening plaatsvond. Hij werd daar ontvangen door ProRail-directeur Pier Eringa. Op het station onthulde hij een plaquette. Station Eemshaven is nu het meest noordelijk gelegen station van Nederland. De nieuwe spoorlijn is uniek in Nederland. Vlak voor Eemshaven kruist de lijn de zeewering en loopt daar buitendijks naar de haven, vlak naast de zee.

Unieke spoorlijn

Om deze nieuwe verbinding mogelijk te maken zijn er twee nieuwe stations gebouwd: een in Roodeschool en een in Eemshaven. Er lag een goederenspoor tussen beide dorpen. Dit is aangepast en geschikt gemaakt voor reizigerstreinen. Drie kilometer nieuw spoor is toegevoegd aan dit tracé.

Via de nieuwe verbinding is Eemshaven en het Duitse eiland Borkum beter bereikbaar met het openbaar vervoer, voor reizigers van en naar werk en toeristen. Eenmaal in Eemshaven aangekomen, kunnen ze de boot naar Borkum nemen.

Dit hele project is mogelijk gemaakt door onder andere de overheden van Duitsland en Nederland, ProRail en Arriva Nederland.

Update: 21 juni 2018, 11:50

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Koning opent spoorlijn Roodeschool-Eemshaven”

Pat Rick|21.06.18|17:05

Prachtig! Er zijn nog meer ontbrekende schakels: zoals Veendam – Emmen (hiervoor is maar 18 km nieuw spoor nodig), Nijmegen – Groesbeek – Kleef (re-activatie), Weert – Budel – Hamont

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.