Lassers van Strukton Rail werken met de las-app van Dual Inventive

‘Veel tijdwinst dankzij las-app voor spoorlassers’

Technologiebedrijf Dual Inventive heeft een applicatie ontworpen waarmee lassers hun formulieren vanaf nu digitaal kunnen invullen. Voorheen moesten lassers elke week papieren formulieren invullen over de projecten van de hele week en per post versturen. Aannemer Strukton Rail heeft de app in maart in gebruik genomen.

Met behulp van de las-app kunnen lassers aan het eind van hun dienst hun rapport digitaal invullen en direct opsturen. De app geeft iedere ochtend een actueel overzicht van de afgehandelde werkzaamheden weer. De las-app is geïntegreerd in MTinfo 3000, het Internet of Things-platform voor meerdere systemen en apps in de railmarkt.

Papierwerk

De applicatie levert een groot voordeel op: het zorgt voor aanzienlijk minder papierwerk. Dat papierwerk heeft meer voeten in de aarde dan alleen maar het invullen door de lassers. Ingenieur Hans van den Oetelaar werkte samen met de lassers van Strukton Rail aan het ontwerp van de lass-app. 

“Naast het werk buiten is ook op kantoor het voorbereidende werk en de verwerking van de registraties eenvoudiger geworden. Nu alles via de MTinfo 3000 app gaat, betekent dit dat alle informatie actueel beschikbaar is.”

“Registreren gaat sneller dan voorheen en daardoor kan de facturatie ook eerder de deur uit. De app zorgt er bovendien voor de registratie eenduidig wordt ingevuld. Je kunt geen vragen overslaan als je het formulier via de app invult. De app staat dat domweg niet toe. Deze eenheid in datasets is de basis om goede analyses te kunnen doen en zodoende de werkprocessen continu te verbeteren.”

Samenwerking

Dual Inventive werkte nauw samen met aannemer Strukton Rail, om het eindproduct daadwerkelijk nuttig te maken voor de gebruikers, zegt Van den Oetelaar. “We hebben veel contact gehad met de lassers, zowel voor aanvang als tijdens het proces, om de applicatie zo intuïtief en eenvoudig mogelijk te maken. Gaandeweg leverden we steeds nieuwe functionaliteiten op aan de gebruikers, die zij vervolgens snel en adequaat konden testen. Ook kon er zo nodig direct worden bijgestuurd.”

“Wij zijn erg blij met de samenwerking”, aldus uitvoerder Jan van Gijssel van Strukton. “Dual Inventive heeft de las-app echt gebouwd vanuit het oogpunt van de lassers. Wat wij wilden, hebben zij gemaakt.” Daarom is de app een effectief hulpmiddel bij werkzaamheden: “De app neemt veel papierwerk uit handen. Je hebt in feite een week tijdwinst: in plaats van dat de papieren een keer per week worden opgestuurd, zijn klanten aan het einde van de laswerkzaamheden al voorzien van informatie.”

Tekentafel

De app is niet statisch, maar blijft in beweging. Van den Oetelaar: “Er zullen altijd updates en upgrades worden geïnstalleerd op de applicatie. Veel nieuwe ideeën zijn de tekentafel alweer gepasseerd; van vooraf ingevulde formulieren tot het gebruik van technieken als RFID of NFC om de registraties in het veld nog makkelijker op te kunnen vragen.”

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.