Oversteekhulp in Haarlem, foto: ProRail

Eén op drie ouderen heeft moeite om te reizen met OV

32 procent van de ouderen heeft moeite om te reizen met het openbaar vervoer. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van ProRail is verricht onder ruim duizend Nederlanders in de leeftijd van 70 tot en met 85 jaar. De spoorbeheerder is met een campagne gestart, waarin ouderen tips en adviezen krijgen over hoe zij zich veilig op en rond de stations en de overweg kunnen bewegen.

Ruim 6 op de 10 senioren reizen regelmatig met het OV, terwijl 32 procent van deze groep zegt dat zij hier tegenop zien. De groep die moeite heeft met reizen met OV, geeft aan het te druk, chaotisch of ingewikkeld te vinden.

Incidenten op stations

Volgens ProRail vinden er relatief veel incidenten met ouderen plaats op stations en bij spoorwegovergangen. Dat varieert ‘van een val op de trap tot het schrikken als alarmbellen gaan rinkelen bij een spoorwegovergang’. Een ander risico is dat ouderen niet snel genoeg kunnen oversteken op een overweg.

Volgens het onderzoek ondervindt bijna een derde van alle Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar hindernissen bij het reizen met het openbaar vervoer. 6 procent hiervan mijdt het reizen met het openbaar vervoer helemaal. Tegelijkertijd geeft bijna 70 procent aan het belangrijk te vinden dat zij gebruik kunnen blijven maken van spoorwegovergangen en het openbaar vervoer.

De hindernissen die deze groep ouderen ervaart zijn zaken als: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en drukte (24 procent). 44 procent beschouwt trappen als een belemmering en voor bijna 4 op de 10 ouderen geldt dat zij de drukte in de bus, metro, trein of tram lastig vinden. 30 procent reist daarnaast liever niet met het OV als zij bagage of een rollator of rolstoel bij zich hebben.

Mobiel blijven

“Voor ouderen is het cruciaal dat zij zorgeloos gebruik kunnen maken van spoorwegovergangen en het openbaar vervoer. Hierdoor blijven ze mobiel en dat voorkomt dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Dat betekent wél dat zij veilig hun weg moeten kunnen vinden, bijvoorbeeld als zij een spoorwegovergang oversteken om boodschappen te doen”, vertelt Andrea Maier, hoogleraar Veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Eén op drie ouderen heeft moeite om te reizen met OV”

Pieter van der Beek|24.05.18|14:50

Dat is onwenselijk.. gelukkig gaan de Jonge Veranderaars hier eens op een innovatieve manier naar kijken tijdens de Summer Challenge 2018. Daar pakken teams van vijf Young Professionals vragen op die van toepassing zijn op dit onderwerp:
– Hoe kun je het OV aantrekkelijker maken voor ouderen, zodat ze er meer en vaker gebruik van willen maken?
– Hoe kun je de reiziger die beperkt gebruik maakt van digitale middelen een optimale deur tot deur reis bieden?

De resultaten pitchen ze op 12 juli!

Ed Klute|01.06.19|13:21

Ouderen die niet internetbankieren en onvoldoende digitaal vaardig zijn, worden afgestraft met veel hogere kosten voor het gebruik van het Openbaar Vervoer. In sommige gevallen is het voor hen zelfs financieel onmogelijk om er nog gebruik van te maken. Dit alles beperkt de mobiliteit van deze ouderen en vergroot de kans op eenzaamheid en is een onrechtvaardige financiële afstraffing voor ouderen die digitaal minder vaardig zijn. https://lnkd.in/gNfnFNm

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.