113 en ProRail tekenden de overeenkomst voor samenwerking in suïcidepreventie, foto: ProRail

ProRail zet samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie voort

Spoorbeheerder ProRail blijft ook de komende jaren samenwerken met 113 Zelfmoordpreventie. Daarvoor ondertekenden de partijen woensdag een overeenkomst.

In 2017 vonden ruim 1800 zelfdodingen plaats in Nederland, waarvan er 215 op het spoor. Naast de enorme impact op nabestaanden en betrokkenen, hebben zelfdodingen ook negatieve gevolgen voor het treinverkeer.

Training spoormedewerkers

ProRail ontwikkelde samen met NS en 113 de cursus ‘Contact maken met mogelijk suïcidale personen’. Daarmee worden spoormedewerkers getraind in het alert reageren op mensen die mogelijk suïcidaal zijn. Inmiddels hebben 3700 spoormedewerkers deze cursus gevolgd. Tijdens de cursus leren medewerkers suïcidale personen herkennen, contact maken en hoe ze kunnen worden overgedragen aan 113. Uit cijfers blijkt dat alleen vorig jaar al vierhonderd interventies zijn gedaan.

ProRail en vervoerders stellen daarnaast extra geld beschikbaar voor 113 Zelfmoordpreventie, die landelijk een coördinerende en faciliterende rol heeft. Deze organisatie brengt lokale partijen zoals GGD-en, zorgprofessionals, onderwijs, buurt- en wijkteams, dichter bij elkaar in het Suïcide Preventie Actienetwerk Supranet.

Het Supranet-Community-model wordt  inmiddels in meer dan zeventig regio’s over de hele wereld toegepast. In sommige landen, zoals Duitsland en Portugal werd met dit programma een forse vermindering van zelfmoordpogingen en zelfmoorden bereikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.