Metro serie 5600, metrostation Beurs, RET

‘Mobility as a Service inzetten voor last mile spoorgoederenvervoer’

Mobility as a Service (MaaS) kan prima gebruikt worden voor de ‘last mile’ in het spoorgoederenvervoer. Lina Konstantinopoulou, hoofd Transport en Logisitiek bij ERTICO – ITS Europe deelde woensdag deze visie tijdens Smart Rail in Amsterdam. 

Tijdens de railconferentie werd duidelijk dat spoorvervoerders worstelen met het verzorgen van de last mile bij goederentransport. Konstantinopoulou stelde dat openbaar vervoer prima voor dit doel kan gebruikt. “Goederentransport dient op een duurzame manier plaats te vinden. Waarom zouden we metro’s of bussen met passagiers niet gedeeltelijk inzetten om goederen te vervoeren?”

Last mile

MaaS heeft volgens haar het voordeel dat het veel modaliteiten met elkaar verbindt. “Dit kan een prima oplossing zijn voor het vervoer van goederen.” Als het aan Konstantinopoulou ligt, zouden goederen bijvoorbeeld vervoerd kunnen worden in een speciale wagon of ruimte in bussen, trams en metro’s. Hoe dat precies in z’n werk moet gaan, is nog wel onduidelijk. “In Finland wordt hier al mee geëxperimenteerd”, benadrukt ze. Finland is pionier op het gebied van Mobility as a Service.

MaaS is een innovatief vervoerconcept, waarbij verschillende vervoerswijzen worden gecombineerd. Het principe van MaaS is dat de reiziger met een app toegang krijgt tot alle mobiliteitsopties, als aantrekkelijk alternatief voor de eigen auto. Een belangrijk onderdeel van MaaS is het koppelen van diverse elementen van multimodaal transport, zoals reizigers, goederen, voertuigen, infrastructuur en communicatietechnologieën.

Intelligente transportsystemen

ERTICO – ITS Europe is een organisatie die zich inzet voor onderzoek naar intelligente transportsystemen en het instellen van industriële standaarden. Diverse transportministeries, technologiebedrijven, transportbedrijven en onderzoeksinstellingen zijn bij ERTICO aangesloten. Vanuit Nederland zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TNO betrokken bij deze organisatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.