Winnaars hackathon ProRail, foto: ProRail

Winnaars hackathon-wedstrijd brengen bezoek aan Deutsche Bahn

Een toepassing van blockchain om goederenvervoer per spoor veiliger en transparanter te maken, heeft de eerste hackathon van ProRail gewonnen. Afgelopen weekend bogen negen teams zich in de verkeersleidingspost in Utrecht over de vraag hoe het spoor voordeel kan hebben van de nieuwe blockchain-technologie.

Team A, bestaande uit studenten en trainees bij verschillende bedrijven, wonnen de hoofdprijs. Zij gaan een aantal dagen naar Deutsche Bahn in Frankfurt om daar de toepassingen van blockchain te zien. ProRail gaat verder in gesprek met bedenkers van andere inzendingen over het toepassen van hun ideeën in de praktijk.

Blockchain

Een blockchain is een soort grote database die voor iedereen toegankelijk is. Iedereen met een internetverbinding heeft toegang tot deze database, waarvan niemand eigenaar is. Het is vergelijkbaar met een soort spreadsheet op Google Drive, waar met meerdere mensen tegelijkertijd in kan worden gewerkt.

Het verschil is echter dat in de blockchain alleen onderin informatie kan worden toegevoegd. Dingen kunnen worden gewijzigd, maar het verleden blijft bestaan. Manipulatie en vervalsing is in dit systeem dus niet mogelijk. ProRail is nieuwsgierig naar de voordelen van deze technologie voor het spoor en hoe dit praktisch toepasbaar is.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.