Blikseminslag bij de Hanzelijn in 2015, foto: ProRail

Schade spoor Alphen-Gouda hersteld na blikseminslagen

Door blikseminslagen op de spoorlijn tussen Alphen aan de Rijn en Gouda, konden woensdag en donderdag geen treinen rijden. De problemen zijn inmiddels opgelost en het treinverkeer is hervat.

Monteurs en experts uit het hele land gingen woensdagochtend vroeg ter plaatse om verschillende complexe storingen te herstellen. Donderdagavond waren de problemen opgelost. Vrijdagochtend kon de dienstregeling worden opgestart.

Blikseminslag

Het Nederlandse spoor heeft zo’n 100.000 keer per jaar te maken met blikseminslag. Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Maar als spoorsystemen beschadigd raken door bliksem, dan kan een groot deel van het treinverkeer stil komen te liggen.

Reparatiewerkzaamheden kosten vaak veel tijd, omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade. Om de kans op omvangrijke storingen te verkleinen, zijn veel systemen redundant uitgevoerd en wordt er gezorgd dat apparatuur maar een klein gebied bedient.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.